Bērnu slimnīcas fonda kampaņā sniegts atbalsts 339 Ukraiņu bērniem

© Pixabay

 Līdz jūlijam Bērnu slimnīcas fonda (BSF) ziedojumu kampaņā "Palīdzi celties" sniegts atbalsts 339 Ukraiņu bērniem un viņu ģimenēm, aģentūru LETA informēja BSF komunikācijas projektu vadītāja Linda Anna Dāldere.

Lai atbalstītu bēgļu bērnus un viņu ģimenes, kuri ieradušies Latvijā no kara plosītās Ukrainas, BSF kopš marta īsteno ziedojumu kampaņu "Palīdzi celties". Līdz jūnija vidum saziedotie vairāk nekā 225 000 eiro nodrošina Ukrainas bēgļu bērniem un ģimenēm papildu atbalstu gan veselības aprūpei, gan psiholoģiskajai un sociālajai palīdzībai. Papildus 40 000 eiro Ukrainas bērnu atbalstam ziedojis uzņēmums SIA "Greencarrier Liner Agency".

BSF vadītāja Liene Dambiņa sacīja, ka no šiem 339 bērniem 262 bija nepieciešams psihoemocionāls atbalsts.

Tāpat viņa stāstīja, ka kopš aprīļa BSF kolektīvam pievienojusies bērnu psiholoģe Natālija no Ukrainas, kas sniedz konsultācijas Ukrainas bēgļu bērniem un viņu ģimenēm ukraiņu un krievu valodās.

BSF aprūpē ir ģimenes, kurās ir viena mamma ar vairākiem bērniem, tostarp ar veselības problēmām, tāpēc objektīvu iemeslu dēļ viņa nevar strādāt un apgādāt ģimeni, apmaksājot dzīves vietu un citas pamatlietas. Tāpat ir ģimenes, kas bija gatavojušās doties mājup, bet šo lēmumu mainīja, Krievijas agresijai Ukrainā atkal pieaugot.

Līdz ar to, lai atgūtu drošības sajūtu, bērniem un ģimenēm ir ļoti svarīga atbalsta sistēma Latvijā, ne tikai atsevišķu organizāciju vai psihologu sniegtā palīdzība, norādīja Dambiņa.

BSF informē, ka kopš februāra beigām Latvijā ieradušies tūkstošiem Ukrainas ģimeņu ar bērniem, tostarp ar veselības problēmām. Valsts apmaksā bēgļu bērniem veselības aprūpes pakalpojumus tādā pašā apmērā, kā Latvijas pilsoņiem, taču diemžēl ir arī gadījumi, kad nepieciešams papildu atbalsts.

Pateicoties ziedojumiem kampaņā "Palīdzi celties", Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem un sociālās iniciatīvas centrā "Common Ground" psiholoģisko palīdzību aprīlī saņēma 48 vecāki un viņu bērni, maijā - 74 vecāki un bērni, jūnijā - 73 vecāki un viņu bērni, bet līdz 14.jūlijam palīdzību saņēmušas jau 67 ģimenes. Visbiežāk vecāki ir vērsušies pēc psiholoģiskā atbalsta saistībā ar kara notikumu laikā pārdzīvoto, bet otrs biežākais iemesls bija saistīts ar pārcelšanos un jauno vidi, kā arī bērna adaptāciju jaunajā kolektīvā.

Papildus psiholoģiskajam atbalstam, BSF no ziedojumiem nodrošinājis ABA terapijas jeb lietišķās uzvedības analīzi un logopēda nodarbību apmaksu 12 bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, transporta izmaksu kompensāciju ceļam uz un no medicīnas iestādes sešiem bērniem, valsts neapmaksātu medikamentu un speciālistu konsultāciju apmaksu astoņiem bērniem, kā arī ēdināšanas pakalpojumu segšanu 51 Bērnu slimnīcas pacientam.

Medikamentu apmaksu palīdzēja segt arī sadarbības partneru AS "Sentor Farm Aptiekas" aptieku tīkls "Mēness aptieka".

Lai atbalsts sasniegtu pēc iespējas vairāk bēgļu ģimeņu, kurām tas nepieciešams, Sabiedrības integrācijas fonda finansētā projekta "Bērnu slimnīcas fonda palīdzība, iesaistot brīvprātīgo cilvēkresursu, Ukrainas bēgļu ģimenēm ar bērniem" ietvaros brīvprātīgie seko līdzi palīdzības meklējumiem arī sociālajos tīklos. Gadījumos, kad tiek meklēts atbalsts saistībā ar bērnu veselības aprūpi, BSF piedāvā gan informatīvu, gan materiālu palīdzību.

BSF aicina sabiedrību atbalstīt ziedojumu kampaņu, ziedojot gan fonda mājaslapā, gan zvanot uz ziedojumu tālruni 90006864.