Starptautiskajas misijās pabijušu karavīru un zemessargu tuvinieki varēs saņemt sociālo rehabilitāciju

© Vladislavs Proškins / F64

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz starptautiskajās operācijās pabijušiem karavīru faktiskajiem partneriem saņemt sociālo rehabilitāciju.

Karavīri un zemessargi piedalās dažādās starptautiskajās operācijās un saskaņā ar spēkā esošo tiesisko regulējumu viņiem ir pieejami sociālās rehabilitācijas pakalpojumi pēc dalības starptautiskajā operācijā.

Šogad janvārī pieņemti grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz tiesības saņemt pilnvērtīgu sociālo rehabilitāciju ne tikai karavīriem un zemessargiem, kuri atgriezušies no starptautiskajām operācijām, bet arī šo karavīru un zemessargu laulātajiem, bērniem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu vai nav pabeiguši vidējās izglītības iestādi, kā arī karavīru un zemessargu faktiskajiem partneriem, ar kuriem karavīram un zemessargam ir kopīgi bērni vai mājsaimniecība.

Ņemot vērā, ka likumā viens no tiesību subjektiem ir karavīra vai zemessarga faktiskais partneris, bet faktiskā partnera pierādīšana var būt apgrūtināta, jo faktiskais partneris netiek reģistrēs Fizisko personu reģistrā, tad šodien valdībā pieņemtais regulējums paredz, ka faktiskā partnera tiesības nodrošina kopīgs bērns vai kopīga mājsaimniecība.

Kopīgas mājsaimniecības faktu paredzēts pierādīt ar karavīra vai zemessarga pirms došanās starptautiskajā operācijā Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) iesniegts NBS komandiera noteikts pašapliecinājums, vai arī pēc karavīra vai zemessarga sniegtajām ziņām NBS par kopīgu reģistrēto dzīvesvietas adresi pārliecinās, ielūkojoties Fizisko personu reģistrā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.