Iekšlietu dienestos katastrofāli trūkst darbinieku: Līgo svētkos Rīgā un Rīgas reģionā dežūrēja vien 2 ekipāžas

© Ģirts Ozoliņš / F64

Valsts policijā, Robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā ir darbinieku būtisks trūkums, ziņo portāls "TV3".

Daļa pamet iekšlietu sistēmu zemā atalgojuma dēļ, bet viņu vietā atrast citus par valsts un iedzīvotāju drošību atbildīgos ir ļoti grūti.

Vienas no sekām spilgti izjūtamas ir Satiksmes drošības pārvaldē. Policistu ir tik maz, ka nav iespējams veikt pilnvērtīgas ceļu patruļas. Teju vai krīze ar ceļu policistu trūkumu ir Rīgā un Rīgas reģionā. Neizdodas nokomplektēt 40% no visiem vajadzīgajiem darbiniekiem. Piemēram, Līgo svētkos un Jāņos uz visu reģionu - Rīga, Ogre, Olaine, Salaspils, Saulkrasti, Sigulda, Baldone - bija tikai divas ekipāžas jeb četri ceļu policisti.

Otrs lielākais darbinieku iztrūkums ir Kurzemes reģionā - no 88 darbavietām trūkst 22 ceļu policisti. Zemgales reģionā no 100 štata vietām vakantas ir 16. Valsts Policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis atzīst TV3 Ziņām, ka ceļu policistu trūkuma dēļ nav iespējams pilnvērtīgi veikt patruļas, visaptveroši izķert dzērājšoferus un ātruma pārkāpējus.

“Sekas ir tādas, ka kapacitāte pietrūkst - uzraudzība bremzējas, nevaram nodrošināt policijas klātesamību atseviškos posmos, atsevišķās vietās. Ja notiek ceļu satiksmes negadījums un vajadzīga ceļu policijas klātbūtne, tad palielinās gaidīšanas laiks gan iesaistītajiem dalībniekiem, gan tiek kavēta satiksme kopumā. Ceļu policistu trūkuma dēļ samazinās reaģēšanas iespējas,” situāciju raksturo Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks.

Lai atvieglotu ceļu policijai darbu, piemēram, vieglāka satiksmes negadījumā iesaistītie autovadītāji tiek aicināti sastādīt saskaņoto paziņojumu. Pretējā gadījumā - ja satiksmes negadījums notiek, piemēram, Saulkrastos, tad var gadīties, ka vienīgā pieejamā tuvākā brigāde dzenas no patruļas Ogrē.

Kopumā visā Valsts policijā no sešiem tūkstošiem amata vietu neaizpildītas ir 20%. Iekšlietu ministra skatījumā tā ir krīze valsts iekšējai drošībai, ko var apturēt ar algu kāpumu.

Jančevskis, Valsts Policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks: “Ierindas policijas darbiniekam, uzsākot dienestu, vidējais atalgojums pēc nodokļu nomaksas ir apmēram 750 eiro. Runājot ar darbiniekiem, kas atstāj dienestu, kā iemeslu norāda atalgojumu, un viņu vēlamais atalgojums būtu 1200 vai 1300 eiro pēc nodokļu nomaksas. Ja šāds atalgojums būtu, tad darbinieki, iespējams, paliktu dienestā.”

Tik strauju algas pieaugumu jau nākamgad, visticamāk, nevarēšot panāk, - TV3 Ziņām saka iekšlietu ministrs. Tiek gan uzsvērta nepieciešamība skaidri parādīt sistēmā strādājošajiem, kā viņu algas tiks palielinātas turpmākos vismaz četrus gadus. Panākta politiskā vienošanās, ka visai iekšlietu sistēmai turpmākajos trīs gados būs paredzēts finansējumus algu kāpumam 20 miljonu eiro apmērā. Nākamgad tas došot apmēram 140 eiro pielikumu.

Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".