Energoresursu cenu pieaugums Stradiņa slimnīcai radīs papildu izdevumus divu miljonu eiro apmērā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Energoresursu cenu pieaugums Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai (PSKUS) šā gada otrajā pusgadā radīs papildu izdevumus ap diviem miljoniem eiro, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" atklāja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

Viņš pastāstīja, ka universitāšu slimnīcas energoresursus iegādājas kopīgos iepirkumos, līdz ar to visām trim slimnīcām līgumi jāpārslēdz šovasar. Līdzšinējā energoresursu cena bija stabila, bet turpmāk slimnīcai nāksies iepirkt energoresursus faktiski par biržas cenām, kas būs vairākas reizes augstākas nekā pašreizējās, skaidroja Muciņš, precizējot, ka elektrības cenas varētu pieaugt 3-4 reizes, bet gāzes - pat līdz septiņām reizēm.

"Mēs rēķināmies, ka tikai šogad tie būs papildu izdevumi ap diviem miljoniem eiro, lai nodrošinātu energoresursu piegādi slimnīcai otrajā pusgadā, kas, protams, ietver arī ziemas sezonu," sacīja ārstniecības iestādes vadītājs.

Viņš piebilda, ka pieaug ne tikai energoresursu cenas, bet arī citi izdevumi, tai skaitā par medicīnas precēm un ēdināšanu.

Patlaban notiek PSKUS sarunas ar Nacionālo veselības dienestu par iespējamo energoresursu kompensēšanu, kā arī par medicīnisko pakalpojumu tarifu pārskatīšanu, jo slimnīcai ir izaicinoši vienai pašai segt visu izmaksu pieaugumu, sacīja Muciņš.

Kā ziņots, arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis intervijā LTV šonedēļ atzina, ka cenu pieauguma dēļ otrais pusgads viņa vadītajai ārstniecības iestādei būs ļoti sarežģīts. Kā lielāko izaicinājumu viņš minēja tieši energoresursu cenas.

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais