Veselības inspekcija atkārtoti pārbaudīs Rumbulas peldvietas ūdens tīrību

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Šodien Veselības inspekcijas (VI) speciālisti atkārtoti ņems ūdens paraugus no Rumbulas peldvietas, informē VI.

Jūlija sākumā 57 no 58 Latvijas oficiālajām iekšzemes un jūras peldvietām ūdens mikrobioloģiskā kvalitāte atbilda prasībām.

Izņēmums bija Daugavas upes peldvietā "Rumbula", kur ūdens mikrobioloģiskie rādītāji neatbilda higiēnas prasībām, tādēļ ūdens paraugu analīzes veiks atkārtoti.

Kopš ceturtdienas, 7.jūlija, Rīgas pašvaldībai Rumbulas peldvietā izvietoja informatīvo zīmi "Peldēties aizliegts!".

Kā vēstīts, VI speciālisti peldsezonas laikā no 15.maija līdz 15.septembrim oficiālajās peldvietās veic padziļinātas ūdens kvalitātes pārbaudes - gan laboratoriski, gan vizuāli.

Laboratorijā tiek noteikti tādi mikrobioloģiskie rādītāji kā fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki, savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī un zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties, un attiecīgā informācija tiks izvietota konkrētās peldvietas informatīvajā stendā. Ieteikums nepeldēties būtu ievērojams maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta.

Ūdens paraugu kvalitātes monitoringa rezultātiem var sekot līdzi VI tīmekļvietnē.

Nākamā oficiālo peldvietu pārbaude tiks veikta 1.augustā un 2.augustā.

Latvijā

Aizvadītajā gadā gaļas pārstrādes uzņēmums AS "Maag Latvija" un tā zīmols "Rīgas miesnieks" sasniedzis jaunus eksporta rekordus un nostiprinājis savas pozīcijas vietējā tirgū, intervijā aģentūrai LETA stāsta "Maag Latvija" valdes loceklis Heino Lapiņš. Tirgus daļa Latvijā sasniegusi 28%, un eksports ārpus Baltijas valstīm pieaudzis par 27%. "Rīgas miesniekam" ir ambiciozi attīstības plāni nākotnei, ieguldot vairāk nekā viena miljona eiro investīcijas svaigās un marinētās gaļas sortimenta paplašināšanā. Tomēr, kā norāda Lapiņš, šis laiks pārtikas ražotājiem ir ļoti izaicinošs līdz ar būtisku izejvielu un energoresursu cenu kāpumu. Lielais nezināmais ir arī zaļais kurss, kas jau tagad rada būtiskas papildu izmaksas ražotājiem un noteikti neveicina Latvijas uzņēmumu konkurētspēju Eiropā.

Svarīgākais