"Latvijas Gāze" sola izpildīt "Gazprom" nosacījumus, lai saņemtu zemāku gāzes cenu

Kamēr Igaunijas gāzes apgādes kompānijas vadītājs izteicis šaubas, vai uzņēmums varēs izmantot gāzi Krievijas "Gazprom" noteiktajos apjomos, lai saņemtu zemāku gāzes cenu šogad, Latvijas gāzes apgādes uzņēmums "Latvijas Gāze" (LG) ir pārliecināts, ka nosacījumus izpildīs.

"Eesti Gaas" izpilddirektors Rauls Kotovs paudis viedokli, ka ir nereāli sasniegt 2007.gada gāzes pārdošanas apjomu līmeni, kas nodrošinātu gāzes cenas samazinājumu par 15%, vēsta Igaunijas portāls "Delfi". 2007.gadā kompānija "Eesti Gaas" pārdevusi 801 miljonu kubikmetru dabasgāzes, 2009.gadā - 635 miljonus kubikmetru, savukārt 2010.gadā pārdošanas apjoms lēsts aptuveni 700 miljonu kubikmetru apmērā.

Krievijas plašsaziņas līdzekļu vēstītais liecina, ka cenas samazinājumu par 15% Latvija un Igaunija var iegūt, ja šogad palielinās importa apjomu līdz 2007.gada līmenim.

"Šogad mums jāizņem no "Gazprom" aptuveni miljards kubikmetru, un mēs to izdarīsim," lūgts komentēt "Eesti Gaas" izpilddirektora izteiktās bažas, biznesa portālam "Nozare.lv" teica LG preses sekretārs Vinsents Makaris.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, 2007.gadā LG patērētājiem pārdevusi 1,6 miljardus kubikmetru dabasgāzes, 2008.gadā - arī aptuveni 1,6 miljardus, bet 2009.gadā - 1,4 miljardus. Par pagājušā gada kopējo pārdošanas apjomu LG pagaidām nesniedz informāciju, jo tā vispirms jāziņo biržai, taču deviņos mēnešos pārdoti 1,2 miljardi kubikmetru dabasgāzes.

LG gāzi uzglabā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, no kuras apkures sezonā tā tiek piegādāta visiem Latvijas patērētājiem, kā arī patērētājiem Igaunijā un Krievijā. Vasarā gāze tiek iesūknēta krātuvē.

Par gāzes iepirkuma cenas samazinājumu, kas būs spēkā tikai vienu gadu, LG paziņoja pērn 20.decembrī Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes laikā Krievijā. Ar samazinājumu 15% apmērā var rēķināties pie vienādiem apstākļiem kā iepriekšējās cenu aprēķinu formulas piemērošanas laikā.

Ņemot vērā iepirkuma cenas samazinājumu, janvārī mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurē, tarifi samazināsies par 7%, savukārt plītiņu lietotājiem - par 4%. Šādi tarifi būs spēkā pusgadu. Rūpnieciskajiem klientiem, kuriem tarifi mainās katru mēnesi, tiek prognozēts tarifu samazinājums vidēji par 5%.

LG 2010.gada pirmajos deviņos mēnešos strādāja ar 9,2 miljonu latu peļņu, kas ir par 59% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā laikā, kad uzņēmums nopelnīja 5,8 miljonus latu. Deviņos mēnešos uzņēmums patērētājiem pārdeva dabasgāzi un sniedza pakalpojumus par 230 miljoniem latu, kas ir par 3,2% mazāk nekā attiecīgajā 2009.gada periodā, bet par 29% vairāk, nekā tika plānots budžetā.

LG lielākie akcionāri ir "E.ON Ruhrgas International" ar 47,2% akciju, AS "Gazprom" ar 34% un "Itera Latvija" ar 16%.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" LG ar uzņēmuma vērtību 283,45 miljoni latu ierindojas piektajā vietā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais