Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Sociālā mentora pakalpojumu līdz šim saņēmuši 1044 Ukrainas civiliedzīvotāji

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) nodrošināto sociālā mentora pakalpojumu ikdienas situāciju risināšanā visā Latvijā ir saņēmuši 1044 Ukrainas civiliedzīvotāji, informē SIF pārstāve Zane Jēkabsone.

Viņa pavēstīja, ka lielākais skaits pakalpojuma saņēmēju ir bijis Kurzemē - 322 jeb 30,84%, Latgalē - 299 jeb 28,64%, Zemgalē - 195 jeb 18,68%, Vidzemē - 148 jeb 14,18%, Rīgas un Pierīgas reģionos kopā - 80 jeb 7,66%.

No 21.aprīļa SIF projektā "Dažādības veicināšana" Latvijā esošajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem visās Latvijas pašvaldībās tiek nodrošināts sociālekonomiskais atbalsts, kā arī praktiska palīdzība dažādu ikdienā būtisku jautājumu risināšanā.

Tādējādi, pēc Jēkabsones paustā, tiek veidota personas izpratne par dzīvi Latvijā, palīdzot reālajās dzīves situācijās apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, rosinot attīstīt jaunas iemaņas, kā arī sniedzot atbalstu dažādu formalitāšu sakārtošanā, dzīvesvietas, apģērba un darba iespēju nodrošināšanā.

Pakalpojuma sniegšanas periodā visbiežāk risinātās problēmsituācijas saistībā ar medicīnisko pakalpojumu pieejamību un mājokļu pieejamību, tostarp jautājumi, kas saistīti ar sabiedrības aizspriedumiem, finansējuma pieejamību, brīvās dzīvojamās platības trūkumu un brīvā laika pavadīšanas iespējām, latviešu valodas apmācību kursu pieejamību, apģērbu nodrošināšanu, finanšu līdzekļu kārtošanu un darba gaitu sākšanu. Risinātas arī problēmas ar bankas kontu atvēršanu.

Ar sociālā mentora palīdzību veicināta darba atrašana Rēzeknes novadā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu, būvniecības, metālapstrādes sfērā, piemēram, Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas ražošanas uzņēmumā "Latstab", kurā patlaban tiek attīsta arī loģistikas un transporta pakalpojumu pieejamība.

Kuldīgas novadā veicināta nodarbinātība kokapstrādes, mežsaimniecības nozarē, piemēram, ģimenes uzņēmumā "Stiga RM". Tāpat darba kolektīvu papildinājusi SIA "Amazone", kas ir vairāku lauksaimniecības tehnikas zīmolu oficiālais importētājs Latvijā. Rēzeknes novadā Ukrainas civiliedzīvotāji uzsākuši darbu šūšanas, viesmīlības, uzkopšanas pakalpojumu sfērā, kā arī zivju audzētavās.

Jēkabpils novadā darbs sākts dārzkopības un plaša spektra saimniecības preču tirdzniecības un remonta pakalpojumu uzņēmumā "Sedumi", kā arī pieņemti darbā uzkopšanas speciālisti pansionātā, kokapstrādes un metālapstrādes uzņēmumā "Gaujas koks".

Ventspils novadā Ukrainas civiliedzīvotāji ir piesaistīti kā pedagogi bērnu un jauniešu nometnēs, kā arī dažādos ražošanas, ēdināšanas uzņēmumos.

Savukārt Rīgas reģionā visbiežāk nodarbinātība ir tikusi veicināta viesmīlības un tirdzniecības pakalpojumu sfērā. Ukrainas civiliedzīvotāji arī aktīvi iesaistās arī dažādos palīgdarbos, aizpildot tukšās darba vietas. SIF pārstāve norāda, ka daļa arī strādā attālināti kā Ukrainas nodarbinātie, kā arī uzsāk atvērt paši savu biznesu sfērās, kādās iepriekš strādājuši Ukrainā.

Pakalpojumu Ukrainas civiliedzīvotājiem nodrošina septiņas organizācijas: nodibinājums "Ventspils Augsto tehnoloģiju parks", biedrība "Gaišo domu platforma", biedrība "Patvērums "Droša māja"", nodibinājums "Caritas Latvija", ģimenes un audžuģimenes atbalsta biedrība "Domus", mācību centrs "Fibra" un Vidusdaugavas nevalstisko organizāciju centrs. Pakalpojuma nodrošināšanai visā Latvijā piesaistīts 131 sociālais mentors.

Tāpat turpinājās arī sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojuma sniegšana klientiem no citām valstīm. Sešu gadu laikā kopš pakalpojuma sākšanas sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu ir saņēmuši 1409 klienti, no tiem 490 jeb 35% bērni.

Vizbiežākās valstis, no kurām ierodas Latvijā patvēruma meklētāji un personas ar bēgļu vai alternatīvo statusu, ir Sīrija, Irāka, Afganistāna, Baltkrievija, Azerbaidžāna, Krievija. Patlaban pakalpojumu saņem 215 klienti gan patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki", gan ārpusē - Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Ogrē, Daugavpilī un Ikšķilē.