Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VVD atgādina: Tirgot drīkst tikai likumīgi iegūtas zivis

© f64.lv, Aivars Ķesteris

Valsts vides dienests (VVD) Zvejnieku svētkos nedēļas nogalē uzraudzīs zivju un to produktu apriti, informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilona Černodona.

Rīt, 9.jūlijā, daudzās Latvijas piekrastes pilsētās svinēs Zvejnieku svētkus. Tradicionāli, kā neatņemama svētku sastāvdaļa, notiek arī dažādu zivju un to produktu tirdzniecība.

VVD atgādina, ka tirgot drīkst tikai likumīgi iegūtas zivis. VVD inspektori turpinās veikt pārbaudes zivju pārstrādes, uzglabāšanas un tirdzniecības vietās, lai nodrošinātu likumīgu zivju un to produktu apriti.

Černodona skaidro, ka šogad zivju pārstrādes, uzglabāšanas un tirdzniecības vietās VVD ir konstatējis 21 pārkāpumu.

Lai patērētājs būtu drošs, ka iegādājas legāli nozvejotas zivis, ir ieviesti vairāki nosacījumi, kas jāievēro zvejniekiem, zivju transportētājiem, pārstrādātājiem, importētājiem un tirgotājiem.

Latvijā, tāpat kā citur Eiropā, darbojas zivju izcelsmes izsekojamības princips "No tīkla līdz šķīvim". Katrs nozvejas daudzums tiek speciāli marķēts ar QR kodu, kas tālāk seko līdzi zivīm un to pārstrādes produktiem līdz pat mazumtirdzniecībai.

Latvijā izsekojamības princips pagaidām darbojas tikai attiecībā uz jūrā nozvejotām zivīm. Taču arī iekšējos ūdeņos noķertas zivis atļauts tirgot zvejniekiem, kuri saņēmuši licenci komerczvejas veikšanai, vai tirgotājiem, kuriem tirdzniecības vietā ir zivju izcelsmi apliecinoši dokumenti.

Gadījumā, ja zivju tirgotājs zivis iegādājies realizācijai tieši no zvejnieka vai akvakultūras uzņēmuma, tad preču pavadzīmē ir jābūt norādītam zvejas licences numuram vai pārtikas uzņēmuma atzīšanas numuram, ja produktus piegādājis Pārtikas un veterinārā dienesta atzīts akvakultūras nozares uzņēmums. Savukārt pašpatēriņa zvejniekiem un atpūtas zvejas veicējiem - makšķerniekiem, vēžotājiem un zemūdens medniekiem, savas noķertās zivis tirgot nav atļauts.

Gadījumā, ja pircējam ir šaubas par tirgoto zivju legālu izcelsmi vai zivis piedāvā makšķernieki, zemūdens mednieki vai pašpatēriņa rūpnieciskās zvejas veicēji VVD aicina par to informēt VVD, Valsts policiju vai pašvaldības policiju.