Kurā Latvijas oficiālajā peldvietā ūdens mikrobioloģiskā kvalitāte neatbilst prasībām?

Ilustratīvs attēls © Lauris Aizupietis/F64

57 no 58 Latvijas oficiālajām iekšzemes un jūras peldvietām ūdens mikrobioloģiskā kvalitāte atbilst prasībām, informēja Veselības inspekcijā (VI).

Izņēmums ir Daugavas upes peldvietā "Rumbula", kur ūdens mikrobioloģiskie rādītāji neatbilst higiēnas prasībām. Kopš ceturtdienas, 7.jūlija, peldēšanās šajā peldvietā ir aizliegta.

Pirmdien, 11.jūlijā, inspekcijas speciālisti peldvietas Rumbula ūdens paraugus laboratoriskiem izmeklējumiem ņems atkārtoti, bet tikmēr inspekcija aicina Rīgas pašvaldību Rumbulas peldvietā izvietot informatīvo zīmi "Peldēties aizliegts!".

VI norāda, ka peldūdens mikrobioloģiskā kvalitāte ir atbilstoša prasībām arī oficiālajā peldvietā Lipuški, Rāznas ezerā, par kuru saņemtas peldētāju sūdzības par ādas alerģisku reakciju jeb tā saukto "peldētāju niezi". Tā kā mikrobioloģisko analīžu ūdens paraugos nav iespējams noteikt "peldētāju niezes" ierosinātāju, VI ir aicinājusi Rēzeknes pašvaldību pievērst pastiprinātu uzmanību peldvietai un gadījumā, ja arī turpmāk tiek saņemta informācija no peldētājiem par alerģiskām reakcijām, izvērtēt iespēju laboratoriski izmeklēt peldvietas ūdeni uz parazitāro tārpu - trematožu - mikroskopiskiem kāpuriem.

Patlaban peldvietā ir izvietots informatīvs brīdinājums par iespējamu "peldētāju nieze" ar norādi, ka, lai no tās izvairītos, būtiski ir noslaucīties ar dvieli un neļaut ādai nožūt dabiskā ceļā.

Inspekcijas speciālisti padziļinātu peldvietu ūdens kvalitāti oficiālajās peldvietās kā laboratoriski, tā vizuāli peldsezonas laikā, kas sākās 15.maijā, pārbauda reizi mēnesī, līdz peldsezonas beigām - 15.septembrī.

Laboratorijā tiek noteikti tādi mikrobioloģiskie rādītāji kā fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki, savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī un zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties, un attiecīgā informācija tiks izvietota konkrētās peldvietas informatīvajā stendā. Ieteikums nepeldēties būtu ievērojams maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta.

Ūdens paraugu kvalitātes monitoringa rezultātiem var sekot līdzi Veselības inspekcijas tīmekļvietnē.

Nākamā oficiālo peldvietu pārbaude tiks veikta 1.augustā un 2.augustā.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde, Daugavas peldvietā Rumbulā ceturtdienas vakarā uzstādītas informatīvās zīmes "Peldēties aizliegts".

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus aktīvi atpūsties, izmantojot citas galvaspilsētā pieejamās oficiālās peldvietas: jūrā - Daugavgrīvā, Vakarbuļļos, Vecāķos; Daugavā - Ķīpsalā, Lucavsalā un Lucavsalas līcī, kā arī Bābelītī. Ir arī neoficiālā peldvieta Ķīšezerā, bet arī tajā, tāpat kā oficiālajās peldvietās, dežurē Rīgas pašvaldības policijas Glābšanas dienesta darbinieki.

Pilsētas astoņās peldvietās un 16 aktīvām atpūtas zonām piegulošajās ūdenstilpēs peldsezonas laikā tiek veikts peldūdens kvalitātes monitorings - peldūdens mikrobioloģiskā testēšana, iegūtie ūdens kvalitātes rezultāti tiek publicēti Veselības inspekcijas tīmekļvietnē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.