4. janvārī Latvijā varēs vērot daļēju Saules aptumsumu

Jaunā gada pirmajā otrdienā, 2011. gada 4. janvārī Latvijā varēs novērot daļēju Saules aptumsumu, informē.

Aptumsums4.janvārī sāksies plkst. 9:24, maksimālā fāze būs plkst. 10:46, bet beigsies plkst. 12:11. Latvijas rietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat 2 minūtēm ātrāk, bet austrumu daļā - līdz pat 2 minūtēm vēlāk. Maksimālais aizklājuma brīdis, kad Mēness segs 84% no Saules diska, būs 10:46.

Ieteicams jau iepriekšējās dienās pavērot Saules ceļu un izvēlēties optimālo atrašanās vietu, jo janvārī Saule atrodas zemu pie horizonta un to var aizsegt pat salīdzinoši nelieli šķēršļi - koki, mājas.

Jāpiemin, ka šajā dienā iespējams novērot arī Venēru un Merkuru pirms Saules ausmas. Jālūkojas dienvidaustrumu, dienvidu virzienā.

Atcerieties, ka Saules aptumsuma vērošana bez īpašiem filtriem ir kaitīga jūsu redzei. Nekādā gadījumā neizmantojiet tālskati, binokli vai teleskopu, ja tas nav aprīkots ar speciāliem filtriem. Brīdinām, ka arī "tautas līdzekļu" - nokvēpinātu stiklu, diskešu u.c. nesertificētu rīku - izmantošana var izrādīties liktenīga jūsu redzes orgāniem.

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu, bet 4.janvārī aptumsuma maksimuma brīdī tā izskatīsies pēc sirpja ar augšup vērstiem galiem.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi 2 - 4 gados.

Īpaši pasākumi notiks Saules muzejā, kur 3.janvārī pl. 18:00 būs lekcija “Kāpēc notiek Saules aptumsumi?”; paralēli darbosies darbnīca “Briļļu izgatavošana Saules aptumsuma novērošanai”.

4.janvāra rītā Saules muzejā būs iespēja uzzināt par aptumsuma novērošanu.

4.janvārī pl 12:30 tiks atklāts informatīvs projekts “Saules pulksteņi fotogrāfijās”

5.janvārī pl 18:15 Latvijas Astronomijas biedrības atklātā sanāksme veltīta Saules tēmai.

Rīgā organizēti 4. janvāra Saules aptumsuma novērojumi notiks Latvijas Universitātes centrālās ēkas astronomiskajā tornī, Rīgā, Raiņa bulvārī 19. Saules aptumsuma novērojumi notiks arī netālu no Saules muzeja (Rīgā, Kungu ielā 1).