Aptauja: kā Latvijas iedzīvotāji vērtē attālināto darbu?

© pexels.com

Latvijā lielākā daļa jeb 82% strādājošo iedzīvotāju, kuriem darba devējs sniedz iespēju strādāt attālināti, vēlētos elastīgu darba modeli, kas paredz daļu laika strādāt attālināti, bet daļu - klātienē.

Vienu dienu nedēļā strādāt attālināti vēlētos 11% cilvēku, divas dienas - 21%, trīs dienas - 19%, bet četras dienas - 11%.

Strādāt tikai attālināti vēlētos 20%, bet strādāt tikai klātienē - 12% respondentu, atklāj informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma Accenture uzdevumā veiktā pētījuma kompānijas SKDS aptauja.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada Latvijas aptaujas datiem, ir samazinājies iedzīvotāju īpatsvars, kuri vēlētos strādāt tikai klātienē (no 21% pērn līdz 12% šogad), bet pieaudzis strādājošo iedzīvotāju skaits, kuri vēlētos strādāt attālināti visu laiku (no 13% pērn līdz 20% šogad).

SKDS aptaujā secināts, ka Latvijā 54% strādājošo darba pienākumus ir iespējams veikt daļēji vai pilnībā attālināti. Pilnībā visus darba pienākumus attālināti var veikt 21% strādājošo, bet daļēji attālināti - 33% iedzīvotāju, kuri daļu darba pienākumus var veikt tikai atrodoties darba vietā, bet daļu veikt arī attālināti. Mazāk nekā puse jeb 45% atbildēja, ka viņu darba pienākumus ir iespējams veikt tikai atrodoties darba vietā. Tāpat aptaujā tika noskaidrots iedzīvotāju viedoklis, vai viņu darba devējs sniedz iespēju strādāt attālināti. 43% respondentu atbildēja apstiprinoši, ka šāda iespēja ir pieejama, bet 19% strādājošo atzina, ka darba devējs šādu iespēju sniedz tikai īpašos gadījumos. Vairāk nekā trešā daļa jeb 37% aptaujāto atzīmēja, ka darba devējs šādu iespēju nesniedz.

No tiem respondentiem, kuriem darba devējs sniedz iespēju strādāt attālināti, 36% iedzīvotāju attiecīgo iespēju nav izmantojuši un nav strādājuši attālināti. Tiesa, lielākā daļa jeb 61% respondentu izmanto šo iespēju. Ceturtā daļa jeb 25% iedzīvotāju attālināti strādā visu laiku, 21% attālināti darba pienākumus veic dienu vai divas dienas nedēļā, bet 15% attālināti strādā līdz četrām dienām nedēļā.