Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kam jārēķinās ar obligātu dienēšanu Valsts aizsardzības dienestā?

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

"Esam pieņēmuši lēmumu piedāvāt ieviest pakāpenisku pāreju uz Valsts aizsardzības dienestu, kas nozīmētu piecu gadu laikā izveidot sistēmu, kurā 18-27 gadus veci jaunieši var izvēlēties dienēt bruņotajos spēkos, Zemessardzē vai iziet alternatīvo dienestu citu ministriju dienestos," mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pēc A. Pabrika teiktā, pirmais iesaukums attiecīgi būtu janvārī, februārī. "Uzrunāsim pašus jaunākos - tos, kuri beidz skolu," skaidroja A. Pabriks.

Dienests attiektos uz 18 līdz27 gadus veciem vīriešiem. Sievietēm izvēle brīvprātīga. Laika periods - gads (11 mēneši + 1 mēnesis atvaļinājums). Atlīdzība - līdz 400 eiro mēnesī, ēdināšana, dienesta dzīvojamās telpas, transporta izdevumu kompensācija mēnesī.

Katrs, kurš izies dienestu, kļūs par rezerves karavīru. Tas nozīmē, ka noteiktā laika periodā būs jāatgriežas uz īsākām apmācībām, lai atsvaidzinātu apgūtās prasmes un zināšanas.

Aizsardzības ministrija

"Latvijas sabiedrībai ir jāpieņem un jāapzinās svarīgākais izdzīvošanas priekšnoteikums - jo lielāks būs militāri sagatavotu un apmācītu iedzīvotāju skaits, jo mazāka būs iespējamība, ka Krievijai būs vēlēšanās vērst savu militāro agresiju pret Latviju. Ikvienam ir jāsaprot, ka vieglu risinājumu nav un nebūs. Patlaban esam sasnieguši limitu spēka audzēšanai ar esošo sistēmu. Mums vajag vairāk cilvēku. Mums ir piecas brigādes - četras zemessardzes un viena profesionālā -, kuras nav piepildītas līdz galam. Ar Valsts aizsardzības dienesta palīdzību ceram dubultot Latvijas armijas skaitlisko sastāvu.Pirmajā iesaukumā vēlamies apmācīt 1000 pilsoņus. Aicināsim brīvprātīgi pieteikties, izveidosim atlases sistēmu, kamēr būsim gatavi uzņemt visus, līdzīgi kā Zviedrijā. Skaits jāpalielina katru gadu vismaz par 2000, ideālā variantā 5 gadu laikā sasniedzot 7000 iesaucamo gadā. Mums nepieciešama spēcīga un izglītota armija. Mums šajā posmā ir jāveido profesionāļi. Kad mums būs 30 000 - 40 000 militāri apmācītu cilvēku un starptautiskā brigāde, spēsim noturēties pret tā dēvēto nulles brīdinājuma uzbrukumu. Ziņošu Ministru kabinetam. Vēlamies, lai Saeima par šo balso rudenī," piebilda Pabriks.