41% Latvijas iedzīvotāji depozīta sistēmu vēl nav izmēģinājuši

© Dmitrijs Suļžics / F64

Pirmo trīsarpus depozīta sistēmas darbības mēnešu laikā - no 1.februāra līdz 20.maijam iespēju nodot tukšos depozīta iepakojumus ir izmantojuši 59% Latvijas iedzīvotāju, secināts SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) veiktajā aptaujā.

Vaicājot, kādēļ daļa respondentu sistēmu vēl nav izmēģinājusi, nedaudz vairāk nekā puse jeb 51% minēja, ka to vēl nav paspējuši izdarīt, bet 19% minēja citus iemeslus, piemēram, nepērk produktus depozīta iepakojumā, iepakojumus nodod cits ģimenes loceklis, uzkrāj lielus tukšā iepakojuma apjomus un citi iemesli.

Vienlaikus secināts, ka Latvijā 96% iedzīvotāju ir pamanījuši, ka darbu sākusi dzērienu iepakojumu depozīta sistēma, savukārt visbiežāk minētais faktors, kas motivē izmantot depozīta sistēmu, ir atgūtā depozīta maksa - to atzinuši 70% respondentu.

Vienlaikus 64% respondentu norādīja, ka nodot tukšos dzērienu iepakojumus motivē atkritumu samazināšana dabā, savukārt 57% motivē rūpes par vidi. Visi trīs faktori vissvarīgākie ir bijuši cilvēkiem ar augstākiem ienākumiem un ģimenēm, kurās aug bērni.

DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis norāda, ka ir jāturpina aktīvi izglītot iedzīvotājus par efektīvākajām metodēm depozīta sistēmas apgūšanai, turklāt liela loma iedzīvotāju iesaistē depozīta sistēmā ir līdzcilvēku atbalstam.

Neskatoties uz to, ka depozīta sistēma uzņem apgriezienus un tajā iesaistās arvien vairāk iedzīvotāju, jaunā paraduma apgūšana un iekļaušana ikdienas dzīvē aizvien ir aktuāla daudzu mājsaimniecību vidū, jo šāda sistēma Latvijā vēl nav bijusi.

Aptauja internetā tika veikta sadarbībā ar aģentūru "Mozokot" 2022.gada maijā, un tajā piedalījās 1017 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 1.februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem.

Depozīta sistēmā var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma ir nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 kvadrātmetriem, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 60 kvadrātmetriem.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".