Jezdakova: Jau patlaban 2010.gada nodokļu plāns ir gandrīz izpildīts

Jau patlaban, kad vēl nav zināma visa 2010.gada Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrējamo nodokļu ieņēmumu kopsumma, nodokļu plāns ir gandrīz izpildīts, aģentūrai LETA atzina VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

Pēc viņas teiktā, atsevišķās nodokļu pozīcijās 2010.gada nodokļu plāns ir pat nedaudz pārpildīts.

Jezdakovas vērtējumā, 2010.gada laikā būtiskas pārmaiņas skārušas pašu VID - pabeigta 2009.gada otrajā pusē aizsāktā dienesta reorganizācija, bet kopš rudens ir panākts būtisks uzlabojums klientu apkalpošanā, kad virkne pakalpojumu nodokļu maksātājiem ir pieejama ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, tādā veidā dodot iespēju izvēlēties sev ērtāko vai tuvāko klientu apkalpošanas centru.

VID vadītāja atzīmēja, ka reorganizācijas process prasījis arī ievērojamu iekšējo dienesta resursu ieguldījumu, un izteica cerību, ka radikālas strukturālas pārmaiņas dienestu vairs neskars, līdz ar to VID varēs veltīt visus savus resursus galvenajiem uzdevumiem – VID administrēto ieņēmumu iekasēšanas nodrošināšanai visefektīvākajā veidā, kā arī atbalsta nodokļu maksātājiem sniegšanai un nodokļu maksātāju un dienesta sadarbības uzlabošanai, veicinot brīvprātīgu nodokļu saistību izpildi.

Jezdakova norādīja, ka nodokļu kontroles procesā ir sākta jauna, svarīga sadarbības forma ar nozaru asociācijām, kuras mērķis ir sakārtot uzņēmējdarbības vidi un veicināt godīgu konkurenci tajā.

Šīs sadarbības rezultāti noteikti būs redzami jau 2011.gadā, uzsvēra VID vadītāja.

Viņa akcentēja, ka VID, pievēršot pastiprinātu uzmanību akcīzes preču kontrabandas apkarošanai, ir konfiscējis rekordlielu kontrabandas cigarešu skaitu, savukārt, liekot finanšu noziegumu jomā akcentu uz smago noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu, ir atklājis virkni organizētu noziedzīgu grupējumu.

Pēc Jezdakovas teiktā, 2010.gada nogalē un 2011.gada sākumā nodokļu administrācijas dienaskārtības svarīgākais uzdevums, kam tiek veltīti visi dienesta resursi, ir saistīts ar virkni izmaiņu nodokļu normatīvajos aktos.

Pirmkārt, būtiski ir iepazīties ar jaunajām izmaiņām normatīvajos aktos, otrkārt, veikt visas nepieciešamās izmaiņas VID informatīvajās sistēmās, izstrādāt metodiskos materiālus un, protams, sniegt konsultācijas nodokļu maksātājiem par izmaiņām un attiecīgo normu piemērošanu, atzina VID ģenerāldirektore.