Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldības joprojām gaida valdības lēmumus par atbalstu Ukrainas bēgļu izmitināšanā

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Pašvaldības joprojām gaida valdības lēmumus attiecība uz atbalstu Ukrainas bēgļu izmitināšanā, jo aizvadītajā nedēļā tādi netika pieņemti, pirmdien Latvija Radio raidījumā "Labrīt" atzina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Pēc viņas paustā, situācija ar ukraiņu bēgļu izmitināšanu arī iepriekš nav bijusi vienkārša, ņemot vērā, ka pašvaldībām trūkst izmitināšanas vietu un arī mājokļu īres tirgus nav liels. Taču, ņemot vērā, ka būtiski samazināts valsts atbalsts bēgļu izmitināšanai, situācija kļuvusi vēl sarežģītāka.

Rudzīte atzina, ka aizvadītajā nedēļā valdību veidojošās koalīcijas partijas diskutēja par iespējām atbalsta iespējām, taču lēmumi netika pieņemti un pašvaldības joprojām gaida kādu risinājumu.

LPS ir zināms, ka vairākas pašvaldības diskutē par iespējām novirzīt pašu līdzekļus Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai. Taču arī vietvaru iespējas esot ierobežotas.

Lai arī izskanējis, ka pašvaldības plāno bēgļus izmitināt sporta zālēs, Rudzīte sacīja, ka arī tas nav viegli, jo telpu pielāgošana prasa laiku un līdzekļus, turklāt īpaši jādomā par higiēnas telpu un ēdināšanas nodrošināšanu. Turklāt tuvojas mācību gads un sporta zāles būs nepieciešamas mācību procesa nodrošināšanai.

Arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka dome joprojām gaida lēmumus no valdības. Pēc viņa paustā, šī būs sarežģītākā nedēļa, jo ļoti daudziem bēgļiem no Ukrainas beidzas atbalsta periods.

Vienlaikus galvaspilsētas domes priekšsēdētājs sacīja, ka bēgļu nonākšana uz ielas valstij izmaksās dārgāk nekā atbalsts viņu izmitināšanai.

Jau ziņots, ka, nesaņemot atbalsta finansējumu, Rīga no 1.jūlija pārtrauc jaunu Ukrainas bēgļu uzņemšanu, turpinot apkalpot vien līdz šim atbraukušos bēgļus, informēja Staķis.

Staķis uzsvēra, ka atbildīgo ministriju neatsaucības dēļ ir apdraudēta bēgļu izmitināšana, kā arī Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta centra darbība bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā pie Rātsnama.