Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pensiju indeksācija no augusta kļūst maz ticama; daļa deputātu nekādu lielo ieguvumu nesaskata

© Dmitrijs Suļžics/F64

Pensiju indeksācija no augusta kļūst mazāk ticama, liecina Saeimas pārstāvju teiktais. Līdz ar šonedēļ atlikto jautājumu līdz Saeimas sēdei jūlija vidū plānots sagatavot scenāriju par pensiju indeksēšanu no septembra un vienkopus apstiprināt atbalsta pasākumus plašākai sabiedrībai gaidāmo apkures izmaksu pieauguma kompensēšanai, vēsta Latvijas Radio.

Valdības iepriekš virzītajās pensiju likuma izmaiņās paredzēja šā gada septembrī valsts pensiju vai tās daļu, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskatīt 1. septembrī. Arī politiski represētajām personām, 1. grupas invalīdiem un Čornobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem valsts pensiju neatkarīgi no tās apjoma paredzēja pārskatīt 1. septembrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un iemaksu algu indeksu.

Tomēr Saeimas Sociālo un darba lietu komisija jūnijā pēc garām diskusijām virzīja priekšlikumu par pensiju indeksāciju jau no augusta. Tomēr citi koalīcijas partneri par šiem priekšlikumiem kļuvuši atturīgāki.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja vietniece Anda Čakša (“Jaunā Vienotība”) norādījusi uz aprēķiniem par inflācijas rādītājiem vasarā. Pēc tiem vadoties, ieguvums no pensiju indeksācijas augustā būtu salīdzinoši niecīgs. Tā vietā septembri par pensiju indeksācijas laiku plāno likumā paredzēt pastāvīgi, nevis tikai šogad.