Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Mūrniece: Krievija ir izslēgta no darba OECD, organizācijas reakcija uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai bija ātra un viennozīmīga

© Ģirts Ozoliņš / F64

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertīze un rekomendācijas palīdzēs Ukrainas ekonomikas atjaunošanā, reformēšanā un augsto kritēriju izpildē, ko Ukrainai uzliek kandidātvalsts statuss Eiropas Savienībā, piektdien, atklājot OECD Parlamentārā tīkla sanāksmi, pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

"OECD reakcija uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai bija ātra un viennozīmīga. Krievija ir izslēgta no darba OECD, tas pats attiecas uz Krievijas sabiedroto - Baltkrieviju," sacīja Mūrniece, paužot atbalstu OECD plāniem sniegt analītisko un politikas atbalstu Ukrainai īstermiņā un ilgtermiņā.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienests, Mūrniece uzsvēra, ka Krievijas rīcība ir nodemonstrējusi rietumu vērtību noliegšanu. "Krievijas uzbrukums Ukrainai ir uzbrukums demokrātijai, cilvēku pašcieņai, dzīvībai," sacīja Mūrniece, minot, ka Saeima ir atzinusi, ka Krievija veic genocīdu pret ukraiņu tautu, un Latvijas parlamentārieši kategoriski nosodījuši militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā.

Saeimas priekšsēdētāja pievērsa uzmanību vienai no sanāksmes tēmām - cīņai ar dezinformāciju. Latvijā šai jomai pievēršam lielu uzmanību, atzīmēja Mūrniece, minot, ka tiek vairota sabiedrības izpratne par to, tostarp stiprinot neatkarīgus medijus, iesaistot pilsonisko sabiedrību, centralizējot valdības komunikāciju. "Nedrīkstam pieļaut kara un etniskā naida kurināšanu, vēršanos pret valstu teritoriālo integritāti. Mums jāpanāk, ka brīvas informācijas plūsmas apstākļos tiek izslēgts naidu kurinošs naratīvs sociālajos tīklos," sacīja politiķe.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs un parlamenta pārstāvis OECD Rihards Kols (NA) atzīmēja, ka šodienas "status quo" ir "degoša" planēta ar smagiem pandēmijas uzliesmojumiem un nedrošu progresu globālās ekonomikas atveseļošanā, tāpat uz Eiropas zemes atkal norisinās karš, Ukrainai varonīgi aizstāvoties pret Krieviju. Kols atzīmēja, ka šīs krīzes ir novedušas globālās piegādes ķēdes haosā, miljoniem cilvēku ir nokļuvuši bezdarbā un nabadzībā, valstu parādi sasnieguši jaunas virsotnes.

"Ja skatāmies vēsturē, pat tikai nesenā pagātnē, mēs varam redzēt, ka attīstības un progresa cikli laika gaitā virzās uz augšu. Globālā līmenī dzīve joprojām uzlabojas. Nekas no tā nenotiek saskaņā ar dabas likumiem, pat ne pēc sociālajām normām vai ar kādu burvestību palīdzību. Tas rodas mērķtiecīga darba gaitā ar stratēģisku redzējumu un sasniedzamu mērķi, ar vēlmi paskatīties uz problēmām godīgi, raudzīties uz tām bez ilūzijām un ķerties pie darba, tās atšķetinot," sacīja Kols.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra piesardzības nozīmi lēmumu pieņemšanā, neapdomību uzsverot kā bīstamu. "Tomēr piesardzība nedrīkst mūs paralizēt un virzīt uz neizlēmību. Valsts, drošība, autonomija, neatkarība un citi jēdzieni un ar tiem saistītās vērtības nav rezultāts, bet gan process. Šis process prasa pastāvīgu domāšanu, lēmumu pieņemšanu un virzību uz priekšu," pauda Kols.

"Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstis un mūsu partnerus vieno kopīga izpratne par vērtībām - mieru, demokrātiju, multilaterālismu, atvērtajiem tirgiem, ilgtspēju un labklājību," minēja Mūrniece, piebilstot: "Kopš Latvija pievienojās OECD esam jutuši ieguvumus no dalības šajā organizācijā. Mēs uzticamies organizācijas ekspertiem, novērtējam viņu kompetenci."