Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par Pleša lēmumu apturēt Rīgas attīstības plānu

© Gints Ivuškāns/F64

Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu, kurā Rīgas dome apstrīd vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) lēmumu apturēt Rīgas attīstības plānu.

Rīgas dome lūdz ST izvērtēt ministrijas lēmumu atbilstību Satversmes 1.pantam, Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4.panta ceturtajai daļai un 8.pantam, likuma "Par pašvaldībām" 49.panta pirmajai daļai un Teritorijas attīstības plānošanas likuma 27.panta trešajai daļai.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika. Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4.panta ceturtā daļa nosaka, ka vietējām varām piešķirtās pilnvaras parasti ir pilnīgas un ekskluzīvas. Cita, centrālā vai reģionālā vara, nedrīkst tās apstrīdēt vai ierobežot, izņemot gadījumus, kad tas paredzēts likumā.

Hartas 8.pants regulē administratīvo pārraudzību pār vietējo varu darbību.

Savukārt likuma "Par pašvaldībām" 49.panta pirmā daļa noteic kārtību, kādā ministrs pieņem rīkojumu par domes izdoto saistošo noteikumu darbības apturēšanu.

Teritorijas attīstības plānošanas likuma 27.panta trešā daļa noteic kārtību, kādā ministrs izvērtē personu iesniegtos iesniegumus par vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu.

ST ir uzaicinājusi VARAM ministru līdz 29.augustam iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 29.novembris.

Iepriekš Rīgas domes sēdē koalīcijas pārstāvji lielākoties uzsvēra VARAM lēmuma nesamērīgumu, apturot visu attīstības plānu, nevis tikai tās daļas, pret kurām ministrijai ir iebildumi.

LETA jau ziņoja, ka VARAM ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm, iepriekš preses konferencē informēja ministrs Plešs.