Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Līvu akvaparkā" izmanto Krievijas uzņēmuma, kurš ir cieši saistīts ar Kremli, sejas atpazīšanas programmu

© f64.lv, Emīls Desjatņikovs

"Līvu akvaparkā" izmantoto sejas atpazīšanas tehnoloģiju pakalpojuma nodrošinātāja SIA "Aquaphoto" vadītājs Sergejs Grišins sola pārvērtēt sadarbības partnerus un meklēt analoģisku programmu līdz šim izmantotajai Krievijas uzņēmuma "NtechLab" izstrādātajai tehnoloģijai, vēsta portāls "Delfi".

"Līvu akvaparka" apmeklētājiem, pateicoties sejas atpazīšanas tehnoloģijai, ir iespēja aplūkot tikai savas bildes, kas uzņemtas ūdens atrakciju parkā, un teorētiski "Līvu akvaparkā" pieejamā sejas atpazīšanas tehnoloģija var sasaistīt biometriskos datus ar konkrētu personu vārdiem un uzvārdiem, jo viena no iespējām ir bildes nevis izdrukāt, bet gan nosūtīt sev uz e-pastu, secināms no "NtechLab" mājaslapā pieejamās informācijas. Savukārt e-pasta adresē daudziem ir norādīts vārds un uzvārds.

"NtechLab" jau vairākus gadus bijis atbalsts Kremļa kontrolētajiem drošības dienestiem.

Vienlaikus Grišins portālam "Delfi.lv" norāda, ka visi datu aizsardzības aspekti esot saskaņoti ar Datu valsts inspekciju (DVI).

Savukārt DVI Prevencijas nodaļas vadītāja vietnieks Lauris Linabergs pēc portāla "Delfi" jautājumiem sola rekomendēt DVI kolēģiem iegūt plašāku informāciju par "Līvu akvaparka" apmeklētāju biometrisko datu apstrādes praksi.

Vienlaikus Valsts drošības dienesta (VDD) pārstāvji vēsta, ka VDD pievērš pastiprinātu uzmanību gadījumiem, kas saistīti ar Krievijā ražotas vai citādi ar to saistāmas programmatūras un informācijas tehnoloģiju izmantošanu, un dienesta redzeslokā ir nonākuši gadījumi, kad šādas tehnoloģijas izmantotas nesankcionētai informācijas ieguvei Krievijas interesēs. Vienlaikus no plašākiem komentāriem saistībā ar konkrētiem gadījumiem dienests atturas.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Līvu akvaparka" pārvaldītājs SIA "Akvaparks" 2021.gadā strādāja ar 646 225 eiro apgrozījumu, kas 4,3 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, un uzņēmums cieta zaudējumus 851 431 eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš.

Kompānija reģistrēta 2000.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 4,13 miljoni eiro. Kompānijas 66,54% kapitāls pieder SIA "Korporatīvā sabiedrība", SIA "Art Management" - 22,36%, SIA "Etro Serviss" - 6,10%, un 5% - SIA "Uniholding". Patiesais labuma guvējs ir Pēteris Šmidre.

Savukārt SIA "Aquaphoto" reģistrēta 2009.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 2845 eiro. "Aquaphoto" vienīgais īpašnieks ir Grišins. 2020.gadā uzņēmums strādāja ar 28 918 eiro apgrozījumu, un uzņēmuma zaudējumi bija 9858 eiro. 2021.gada finanšu rādītāji pagaidām nav pieejami.