Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tūkstošiem cilvēku izvēlas Jāņu svinības lauku zaļumballēs un festivālos

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Viena no jestrākajām līgošanām Līgo naktī bijusi Vecpiebalgā pie Alauksta. Tur pusnaktī drosminieki devās pat pliko skrējienā, vēsta "TV3 Ziņas".

Ļaudis te tik daudz, ka izveidota telšu pilsētiņa. Atmosfēra - kā mūzikas festivālā.

Liela daļa Līgo festivāla apmeklētāju kā galveno iemeslu, kāpēc svinēšana izvēlēta publiskā masu pasākumā kopā ar daudz svešiniekiem, nevis ģimenes lokā mājās, nosauca Covid-19 pandēmijas sekas - proti, pietiekami ilgi jau tā sēdējuši mājās, pārāk ilgi izolēti, ir noilgojušies pēc burziņa.

“Mēs nopirkām klasisko auto - mums ir limuzīns Jāņu nakts krāsā, un mēs atbraucām tik tālu gabalu no Kuldīgas,” saka “Līgo festivāla” apmeklētājs Ģirts.

“Šis ir tāds mikslis starp kārtīgu lauku zaļumballi un “Positivus” festivālu. Esmu te pirmo reizi, un sajūtas ir ļoti labas,” teic Vitauts.

“Jūtamies tik droši, tik brīvi. Beidzot. Esam nenormāli priecīgi atrasties šeit,” pauž Zahars.

”Līgo festivāla” telšu pilsētiņā jautrība tik liela, ka daļa nemaz neaiziet līdz galvenajai skatuvei ar mūziķiem. Līgotāji dzied paši sev.

Kāda cita draugu kopa citus gadus līgojusi pie jūras. Šoreiz lēma izmēģināt vairāku dienu festivālu, kuram vajadzīga palielāka izturība: “Ja tu dabū gulēt un dzer ūdeni, viss būs labi. Kā to nedara, tad neizturēsi tās trīs, četras dienas. Nekādas pudeles mēs dabā neatstājam. Mums ir vecais kartupeļu maiss. Viss depozīts iet te. Nodosim tepat Vecpiebalgā.”

Uz “Līgo festivālu” pie Alauksta ezera ieradušies pat no tik tālām vietām kā Austrālija un Kolumbija. Ir vairāki bēgļi no Ukrainas.

“Mana draudzene atbrauca no Milānas, viņa ir ukrainiete. Es gribēju parādīt, ko nozīmē vainagu pīšana, Līgo svētki, Līgo dziesmas. Tepat pļavā salasījām puķītes un uzpinām šos skaistos vainagus,” saka Oksana.

Līdz ar uguns mākslinieku šovu un pusnaktī iedegu ugunskuru Līgo festivālā visai pikanta izvērtās kulminācija. Paši drosmīgākie meta nost drēbes, kaili un puskaili, simtiem acu pāru nopētīti, vieglā riksī devās tradicionālajā Līgo pliko skrējienā.