Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Šodien Latvijā svin Līgo svētkus

© F64

Šodien Latvijā, rotājot ēkas ar jāņuzālēm, pinot vainagus, dedzinot ugunskurus, dzerot alu un dziedot svētku dziesmas, tiks svinēti Līgo svētki un Jāņu nakts.

Jāņi ir vasaras saulgriežu svētki, ko visas nakts garumā latvieši pavada ar jautrām dziesmām un dejām.

Lai gan vasaras saulgrieži, kad diena ir visgarākā un nakts ir visīsākā, jau aizvadīti, Līgo svētkos daudzi atceras sentēvu tradīcijas.

Jāņos tiek aplīgoti lauki, lai tajos neaugtu nezāles, godā tiek celti Jāņi, aplīgoti kaimiņi, ja viņiem kādi darbi nav padarīti. Kad sanāk Jāņabērni, saimnieku pienākums ir tos pacienāt ar sieru un alu.

Tumsai iestājoties, augstākajos pakalnos tiek kurti Jāņu ugunskuri un celta uguns kārts galā, lai tālāk sniegtos tās gaisma. Senie latvieši ticēja, ka, saulgriežu ugunij pieskāries, cilvēks iemanto veselību visam gadam. Jāņu gaismā pabijušie cilvēki, tāpat kā apspīdētie lauki un tīrumi, iegūst spēku un auglību. Ja kāds bijis slims, to nesuši pie jāņuguns, lai arī to apspīdētu dzīvinošās liesmas. Pēc tautas ticējumiem, jāņugunij piemīt sevišķs noslēpumains spēks, tāpēc Jāņu naktī cilvēki lēca pāri ugunskuriem.

Saskaņā ar svētku tradīcijām Līgo vakarā govis jāappušķo ar jāņuzālēm, lai viņas zina, ka cilvēks tās neaizmirst. Senie latvieši uzskatīja, ka pirms Jāņiem nevajag dot govij ar izkapti pļautu zāli, lai govis nenorauj pienu. Jāņu naktī zirgus nelaida pieguļā, lai tos nesaplosa vilki un ļauni skauģi neuzsūta slimības un citas nelaimes.

Savukārt Līgo dienā, lai izvairītos no ļaunuma, māja jāizpušķo ar pīlādžu zariem, dadžiem vai usnēm. Zem gultas vajadzētu novietot papardes zarus, bet uz Jāņu galda būtu jābūt liepu vai ozolu zaram, kā arī apaļam Jāņusieram, pīrāgiem un alum.

Līgo naktī nevajadzētu iet gulēt līdz saules uzlēkšanai, lai, vērojot saullēktu, varētu ieklausīties klusumā, kas tajā brīdī valda dabā, savukārt Jāņu dienā nevajadzētu nekur doties, vislabāk šo dienu būtu pavadīt mājās.

Šodien, dziedot, dejojot, spēlējot teātri un rotājoties, visā Latvijā svinēs Jāņus.

Liepājā plkst.16 koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" bez maksas varēs noskatīties izrādi "Skroderdienas Silmačos". Izrādi Leldes Kaupužas režijā izspēlēs Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra amatierteātra "Projekts", Liepājas Jauniešu teātra studijas un Liepājas Tautas teātra apvienotais aktieru ansamblis, piedaloties vokālajam ansamblim "Šokolāde" un tautas deju ansambļa "Vaduguns" jauniešu kolektīvam.

Šodien plkst.19 Siguldas pilsdrupu estrādē sāksies Ogres teātra izrāde "Skroderdienas Silmačos". Pēc izrādes plkst.22 Siguldas pilsdrupu estrādē notiks Jāņu nakts zaļumballe, uz kuru ielūdz brāļi Auzāni un Līgo orķestris, kā arī dīdžejs.

Madonā Jāņu nakts balle notiks pie kultūras nama un tā sāksies plkst.23. Vestienas estrādē plkst.19 līgotāji aicināti uz koncertuzvedumu "Bagātā brūte". Lubānas estrādē plkst.16 varēs sadziedāties ar Lailu, Ilzi Purmalieti.

Cēsīs no plkst.10.30 līdz plkst.13 norisināsies tradicionālais skrējiens "Jānis un Jānītis 2022". Plkst.12 Bērzkroga stāvlaukumā notiks muzikāla izrāde "Žūpa Bērtulis". Izrādi veido Veselavas teātra studija "Kurlās vardes". Plkst.18 ikviens aicināts uz vērienīgu Jāņu svinēšanu Raiskumā kopā ar Latvijas teātru dziedošajiem aktieriem, "Jauno Jāņu orķestri", "Credo" un citiem māksliniekiem. Plkst.22 Zaubes kultūras nams aicina uz Līgo nakts balli Zaubes muižas parkā. Spēlēs grupa "Pipari". Alauksta ezera krastmalā no 23.jūnija līdz 25.jūnijam notiks Līgo festivāls trīs dienu garumā. Uz lielās Alauksta estrādes skatuves uzstāsies tautā iemīļoti mūziķi, būs sportiskas aktivitātes, uguns rituāls, dzīvās mūzikas skatuve, pliko skrējiens, pusnakts balle līdz rītam un citas aktivitātes.

Valkā plkst.10 pie veikala "Oļupe" skanīgi ielīgos Valkas pilsētas kultūras nama tautas mūzikas kapela "Sudmaliņas" un dziesmu draugu kopa "Nāburgi".

Dikļos, Neikenkalna dabas koncertzālē plkst.16 amatnieku tirdziņš un Dikļu pavāru Mārtiņa Sirmā un Jāņa Siliņa meistarstiķi. No plkst.18 līdz rīta gaismai līgošana kopā ar tautas muzikantiem, Rīgas Tehniskās universitātes postfolkloras grupu "Daba san", jaunfolka grupu "Jaunais Jāņu orķestris", grupu "Zelta kniede".

Plkst.22.30 Mazsalacā, Lībiešu pilskalna estrādē un plkst.23 Burtnieku pagasta estrādē notiks Līgo nakts zaļumballe.

Saulkrastu kultūras centrs aicina līgotājus uz Pabažu ezerkrasta estrādi no plkst.22, lai izbaudītu Līgo nakts zaļumballi kopā ar grupu "Ballīšu kvartāls" un DJ Rolandu.

Ventspils novadā plkst.12 Jūrkalnes pagasta "Labiešos"notiks radošās darbnīcas un meistarklases "Līgo laiks pirtī", no plkst.21 varēs līgot Zlēku muižas parkā, savukārt Užavas estrādē līgošana sāksies plkst.22.

Ventspilī Reņka dārzā plkst.20 Ventspils teātris izrādīs Rūdolfa Blaumaņa lugas "Trīnes grēki" iestudējumu, savukārt plkst.23 sāksies Jāņu nakts zaļumballe ar grupu "Tirkizband" no Jelgavas un Dj Lāci.

Pāvilostas Upesmuižas parka estrādē plkst.18 Pāvilostas pilsētas kultūras nama dramatiskā kolektīva izrāde Māra Horna "Iz senioru dzīves", ko ar dziesmām un dejām kuplinās Pāvilostas pilsētas kultūras nama kolektīvi, savukārt plkst.22 zaļumballe kopā ar grupu "Piemare".

Priekules tirgus laukumā no plkst.10 Jāņu ielīgošanas tirgus. Plkst.19 Priekules kultūras nama pagalmā Līgo vakara izrāde "No saldenās pudeles".

Rucavā no plkst.9 notiks Zāļu tirgus, plkst.22 Rucavas brīvdabas estrādē Līgo svētku ielīgošana un zaļumballe ar grupu "Zēgevaldes trio".

Saldus novadā Pampāļu estrādē notiks pasākums "Līgo visi Pampāļi", Jaunauces pagastā notiks līgo nakts zaļumballe kopā ar grupu "Brekšu Pekši". Jāņu svinības notiks arī Striķu muižas parkā.

Skrundas estrādē no plkst.22 līdz 4 zaļumballe kopā ar grupu "Sapņu pietura". No plkst.10 suitu ļaudis ielīgos Alsungas pagasta teritorijā, apbraukājot ciemus. Plkst.20 Ēdolē Dzirnavu dārzā "Līgo veci, līgo jauni, līgo visa Ēdolīte" - pirmizrāde Andris Niedzviedzis "Trīsarpus atraitnes". Piedalās Ēdoles pašdarbnieki. Plkst.22 kopējs ugunskurs un Līgo balle, kurā spēlēs "Suitu muzikanti", savukārt plkst.24 notiks puspliko skrējiens gar Dzirnavu ezeru.

No plkst.10 Engurē norisināsies Līgo tirgus lustes un andele, kur būs iespēja iegādāties amatnieku un zāļu sievu sagādātos labumus.

Vakarā no plkst.20, Engures Auniņparka estrādē notiks Līgo vakara noskaņas pasākums ar Engures Kultūras nama sieviešu kori "Engure", deju kolektīviem "Jadals" un "Ungurs". Šodien ielīgošana, svētku tirdziņš un zaļumballe notiks arī Tukuma novada Matkulē.

Jelgavas novada Ozolnieku Jāņu pļavā plkst. 21 notiks Līgo pasākums, Līvbērzes estrādē gaidāma Līgo nakts balle ar grupu "2 PRO".

Bauskas pilskalna parka estrādē plkst. 16 gaidāms Līgo svētku koncerts par godu kinofilmai "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Aizkraukles novada Daudzesē plkst.11 būs Līgo sporta spēles, plkst.18 Jaunjelgavas Liepu parka estrādē - Līgo ieskandināšana ar Jaunjelgavas kultūras centra mākslinieciskajiem kolektīviem.

23.jūnija plkst.20 Jēkabpils Kena parka estrādē gaidāma Līgo nakts zaļumballe kopā ar grupu "Jauda", Aknīstē plkst.16 būs koncerts "Es nopinu vainadziņu".

Šodien plkst.22 pie Jersikas Tautas nama Līvānu novadā notiks balle kopā ar grupu "OTTO".

Plkst.9 Subates tirgus laukumā gaidāms Zāļu tirgus, Višķos būs Līgo festivāls.

Andreja Pumpura skvērā Daugavpilī no plkst.10 līdz plkst.14 pilsētas iedzīvotāji un viesi tiek aicināti apmeklēt muzikālo jāņuzāļu tirgu.

Šodien Balvu estrādē plkst.19 notiks koncertprogramma "Īsa pamācība mīlēšanā", Viļakas estrādē plkst.19 notiks Zāļu dienas tirgus.

Rēzeknes novada Sokolku pagasta klubā no plkst.15 notiks vainagu pīšanas meistardarbnīca “Es noviju vainadziņu pašā Jāņu vakarā”, arī Kaunatā, Gaigalavā, Nagļos, Audriņos notiks ielīgošana.