40 savvaļas zirgiem Jelgavas Pilssalā trūkst barības

Bargās ziemas dēļ Jelgavas Pilssalā barības trūkst 40 savvaļas zirgiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Pilssalas apsaimniekotājs un savvaļas zirgu ganāmpulka uzraugs Einārs Nordmanis.

Līdzekļu trūkuma dēļ siena zirgiem pietiek tikai trīs nedēļām, tāpēc Vides aizsardzības klubs aicina visus, kuriem rūp Pilssalas 40 skaistuļu liktenis, palīdzēt ar sienu, der arī pērnais siens, lopbarību un dārzeņiem, izņemot kāpostus.

Patlaban zirgi gandrīz nespēj pārvietoties, jo virs 30-40 centimetrus biezā sniega ir uzsalusi ap centimetru bieza ledus kārta - tieši tik augstu un tik asa, lai savainotu zirgu kājas. Zirgi netiek uz savām barošanas vietām kārklu krūmājos, viņi nespēj no sniega apakšas izkašņāt zāli un atālu, dzīvnieki ir absolūti bezpalīdzīgi un pirmoreiz pilnībā atkarīgi no cilvēku palīdzības, informēja Nordmanis.

Jau trešo gadu jelgavniekus un pilsētas viesus pašā pilsētas centrā, Pilssalā, priecē tur mītošais savvaļas zirgu ganāmpulks. Iepriekšējo gadu ziemas zirgi pārcieta ar minimālu cilvēku palīdzību, kas arī ir projekta mērķis - ļaut zirgiem dzīvot apstākļos, maksimāli pietuvinātos dabiskajiem, veidojot palieņu pļavu dabisko ainavu, noganot lieko zāli un krūmu atvases.

"Diemžēl šī gada sniegotā ziema atnākusi priekšlaicīgi un, kas visdraudošākais, ar ziemas saulgriežu laika sasalstošo lietu," norādīja Nordmanis.