Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Vērtē politologs: kādas ir Kariņa izredzes vadīt arī nākamo valdību

© F64

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam ir labas izredzes būt arī nākamās valdības vadītājam, atzina politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis, komentējot partiju apvienības "Jaunā vienotība" lēmumu apstiprināt Kariņu par premjera amata kandidātu 14. Saeimas vēlēšanām.

Rajevskis norādīja, ka partija "Vienotība" četru gadu laikā ir spērusi lielu soli uz priekšu - no partijas, kas knapi iekļuva parlamentā un kurai pirmsvēlēšanu prognozēs 2018.gadā bija pat zem 4% vēlētāju atbalsta tā patlaban pēc partiju reitingiem ir populārākais politiskais spēks Latvijā. Tādējādi "Vienotība" ir guvusi ļoti vērtīgu pieredzi.

Politologs skaidroja, ka "Vienotība" arī no partijas pašsaglabāšanās viedokļa ir parādījusi augstu standartu saistībā ar līderu nomaiņu. Sākotnēji, vēl laikā, kad partiju sauca "Jaunais laiks", to vadīja Einārs Repše, pēcāk sekoja Solvitas Āboltiņas vadības laiks, savukārt patlaban partijas līderis ir Kariņš.

Vaicāts, vai "Vienotība" uzvaras gadījumā vēlēšanās būtu gatava arī turpmāk sadarboties ar esošajiem koalīcijas partneriem, Rajevskis skaidroja, ka politikā ir novērojama tendence, ka prioritāri sadarbības partneri tiek meklēti tieši starp esošajiem, ņemot vērā izveidotās saites darbā, turklāt dažādos līmeņos.

Tāpat politologs pauda, ka ir sagaidāms, ka arī nākamā Saeima varētu būt sadrumstalota. No šāda iznākuma Latviju varētu paglābt lielāka vēlētāju līdzdalība, proti, gadījumā, ja vēlēšanās piedalījusies lielāka sabiedrības daļa, mazākai partijai ir sarežģītāk iekļūt parlamentā.

Jau ziņots, ka partijas "Vienotība" un partiju apvienības "Jaunā vienotība" kopsēdē Kariņš sestdien tika apstiprināts par "Jaunās vienotības" premjera amata kandidātu 14. Saeimas vēlēšanām.

"Jaunā vienotība" sastāv no partijām "Vienotība", "Kuldīgas novadam", "Tukuma pilsētai un novadam", "Valmierai un Vidzemei" un "Jēkabpils reģionālā partija", savukārt ar "Latgales partiju" apvienībai ir sadarbība.

Pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktās pētījumu centra SKDS aptaujas dati liecina, ka no politiskajām partijām maijā lielākais atbalsts ir JV un Nacionālajai apvienībai (NA). Ja Saeimas vēlēšanas būtu maijā, par JV būtu gatavi balsot 9,4%, bet par NA - 8,5% balsstiesīgo.

Trešajā vietā ierindojusies partija "Saskaņa", par kuru maijā balsotu 7,6% respondentu. Ceturtajā vietā bija Zaļo un zemnieku savienība ar 6%, savukārt par "Attīstībai/Par!" maijā balsotu 5,6% aptaujāto.

Tām seko "Progresīvie" ar 4% atbalstu un Konservatīvie" ar 3,2%. Jaunizveidotā Latvijas Zaļās partijas, Latvijas Reģionu apvienības un Liepājas partijas apvienība ieguvusi 2,8% aptaujas dalībnieku atbalstu, bet Latvijas Krievu savienība - 2,7%.

Saeimas vēlēšanas šogad notiks 1.oktobrī.