Levits: Krievija ir agresīva valsts un tā tāda paliks vēl ilgi

© f64.lv, Gints Ivuškāns

No mēneša beigās gaidāmā NATO samita Madridē Latvija sagaida, ka tiks būtiski stiprinātas NATO kaujas spējas, kas ir izvietotas Baltijas valstīs un citās Austrumu flanga valstīs, intervijā portālam "Delfi" norādīja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka Krievija ir agresīva valsts un tā tāda paliks vēl uz ilgu laiku, attiecīgi NATO ir jāpārkārto sava aizsardzības stratēģija.

Levits norādīja, ka iepriekšējā aizsardzības stratēģija tika pieņemta 2010.gadā, kas situācija bija pilnīgi citādāka. NATO samitā 30.jūnijā tiks pieņems jauns dokuments, kas atspoguļo jauno situāciju. Baltijas valstis uzskata to, ka ir nepieciešams panākt, lai stratēģijā būtu paredzēta iespēja stiprināt NATO Austrumu flangu, pastiprinot NATO klātbūtni šajā joslā, kas ir no Igaunijas līdz Bulgārijai, un veido NATO Austrumu flangu.

Tāpat prezidents norādīja, ka darba kārtībā ir arī Zviedrijas un Somijas uzņemšana NATO, jo to atbalsta Baltijas valstis, kā arī visas NATO Austrumu flanga valstis.

Prezidents pieminēja, ka pagājušajā nedēļā viņš tikās ar NATO Austrumu flanga valstu prezidentiem Bukarestē, kur valstis lēma koordinēt kopējo nostāju aizsardzības jautājumos, jo Austrumu flangs veido apmēram divas trešdaļas no alianses dalībvalstīm.

Levits norāda, ka šai iecerei ir atbalsts un šis jautājums tiek pozitīvi vērtēts teju no visām NATO dalībvalstīm. Jaunajā stratēģiskajā koncepcijā, pēc prezidenta paustā, jāparedz iespēja palielināt NATO klātbūtni Baltijas valstīs un citās Austrumu flanga valstīs. Prezidents pieļāva, ka to varētu panākt.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais