Dombrovskis sola, ka plānotās izmaiņas veselības aprūpē vēl varēs koriģēt

Plānotās izmaiņas veselības aprūpes sistēmā stāsies spēkā nākamā gada vidū un līdz tam laikam Veselības ministrijai vēl ir dots uzdevums tās izvērtēt un, ja nepieciešams, koriģēt, šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Valdības vadītājs atzina, ka plānotās izmaiņas radījušas plašu rezonansi, tāpēc arī tās tiek piedāvāts ieviest no 1.jūlija, tādējādi esot dota iespēja izmaiņas papildus izvērtēt.

LETA jau ziņoja, ka par prioritāti finansējuma piešķiršanā no nākamā gada noteiktas 11 lielākās Latvijas daudzprofilu slimnīcas, bet pārējās 11 lokālās daudzprofilu slimnīcas no nākamā gada vidus varētu vairs nesniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību, paredz valdības šodien pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Plānojot valsts finansējumu veselības aprūpei, tostarp neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, prioritāri to paredzēts novirzīt Liepājas reģionālajai slimnīcai, Daugavpils reģionālajai slimnīcai, Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai, Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai, Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, Jelgavas pilsētas slimnīcai, Jēkabpils rajona centrālajai slimnīcai, Rēzeknes slimnīcai, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai un Vidzemes slimnīcai, kā arī nacionālajam rehabilitācijas centram "Vaivari".

Līdz ar to prioritāte finansēšanā būs tām daudzprofilu slimnīcām, kas valstī nodrošina lielāko pacientu aprūpi, aģentūrai LETA norādīja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas pārstāvis Oskars Šneiders. Savukārt mazāku finansējumu līdz ar to varētu saņemt 11 tā dēvētās lokālās daudzprofilu slimnīcas, kurās pacientu skaits ir mazāks.

Paralēli nākamgad paredzēts precizēt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveidoto hospitalizācijas plānu, kurā noteikts, uz kuru slimnīcu tiks vests pacients, kam nepieciešama neatliekamā palīdzība, atkarībā no pacienta dzīvesvietas un saslimšanas veida.

Tas saistīts ar ieceri no 2011.gada 1.jūlija mainīt neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu daudzprofilu slimnīcās - to varētu veikt tikai tās slimnīcas, kurās gada laikā tiks hospitalizēti vismaz 7000 pacientu un kurās būs reģistrētas vismaz 400 dzemdības gadā, informēja Šneiders.

No nākamā gada janvāra būs izmaiņas finansējuma piešķiršanā par tiem pakalpojumiem, ko gan slimnīcas, gan ambulatorās iestādes, tostarp veselības aprūpes centri, nesniegs visu gadu. Šī finansējuma apmērs tiks noteikts proporcionāli attiecīgās iestādes sniegto veselības aprūpes pakalpojumu skaitam.

Plānojot fiksēto maksājuma gada apjomu par stacionāra darbību, ārstniecības iestādēm, kurām gada apjoms par stacionāra darbību būs lielāks par 95% no līgumā noteiktā iepriekšējam gadam, šo maksājumu arī noteiks 95% apmērā no iepriekšējā gada. Tas nozīmē - ja slimnīca sniegs vairāk nekā 95% palīdzības stacionārā, tad nākamajā gadā tā saņems 95% no iepriekšējā gada valsts finansējuma šim nolūkam.

Tas neattieksies uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, Paula Stradiņā klīnisko universitātes slimnīcu un Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu, kam valsts fiksēto maksājumu par stacionāra darbību līgumā noteiks 90% apmērā no iepriekšējā gada.

Ja ārstniecības iestādei aprēķinātais fiksētais gada apjoms par stacionāra darbību būs mazāks par 85% no līgumā noteiktā apjoma iepriekšējam gadam, tad šo maksājumu par stacionāra darbību līgumā noteiks 85% no iepriekšējā gada apmēra.

Svarīgākais