Vītols: Prioritātes būs ''Latvijas Pasta'' kredītu sakārtošana un darbinieku darba apstākļi

''Latvijas Pasta'' kredītsaistību sakārtošana un darbinieku ziemas laika darba apstākļu uzlabošana būs starp pirmajiem darbiem, stājoties amatā kā ''Latvijas Pasta'' jaunam valdes priekšsēdētājam, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" teica Aigars Vītols.

Vītolu šodien par jauno valdes priekšsēdētāju iecēla ''Latvijas Pasta" akcionāru sapulce, vienlaikus no amata atbrīvojot līdzšinējo pasta vadītāju Aivaru Veisu un pārējos valdes locekļus.

Vītols, kurš agrāk strādājis ''Latvijas Pastā'', cita starpā, kā pasta tehniskais direktors, teica, ka centīšoties pārvērst īstermiņa kredītu no bankas "Citadele" (agrāko "Parex") kredītā ar garāku termiņu un maksimāli izdevīgu procentu likmi. Šī kredīta atmaksas termiņš ir 2011.gada maijā.

Jaunais valdes priekšsēdētājs nevarēja nosaukt šī kredīta apjomu, taču ''Latvijas Pasta'' 2009.gada pārskatā ir redzams, ka īstermiņa aizņēmumi no kredītiestādēm ir 14,7 miljoni latu. Vītols pieļāva, ka, pārkreditējot "Citadeles" un citus īstermiņa kredītus uz ilgākiem termiņiem, tiks pieaicinātas citas bankas.

Tomēr, lai padarītu "Latvijas Pastu'' par pievilcīgu ilgtermiņa kredītņēmēju finanšu iestāžu acīs, ''Latvijas Pastam" būs jāveic apjomīga izmaksu samazināšana un sakārtošana, pārliecinot finanšu tirgu, ka pasts ir pelnītspējīgs, Vītols sacīja.

Savukārt viens no pirmajiem darbiem, kas jāveic nekavējoties, ir darba apstākļu uzlabošana pasta nodaļās ārpus lielajām pilsētām, kur ziemā tiek kurināts ar malku. Vītols teica, ka apgāde ar malku līdz šim ir bijusi neapmierinoša un dažviet pasta darbinieki salstot.

Vītols arī teica, ka ķeršoties labot satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) norādītos trūkumus, pildot "Latvijas Pasta'' biznesa plānu, kas bija viens no iemesliem, kādēļ ministrs ierosināja Veisa un pārējās pasta valdes atlaišanu.

Par to, tieši kādi biznesa plāna punkti neesot pildīti un tagad būs jāpielabo, Vītols nevarēja komentēt, jo plāns esot konfidenciāls un ar to viņš iepazīšoties tikai tuvākajās dienās.

Vaicāts par iepriekšējās pasta vadības teikto, ka "Latvijas Pasts" šogad varētu strādāt "pa nullēm" vai ar nelielu peļņu, Vītols teica, ka pats iepazīšoties ar pasta finanšu stāvokli, taču esot pārliecināts, ka pasta darbību varēšot sakārtot.

Vītols arī nekomentēja "Nozare.lv" rīcībā nonākušo informāciju un dokumentus, kas balsta versiju, it kā Vītols, agrāk strādājot kā pasta tehniskais direktors, esot pats rosinājis neizdevīgus darījumus ar pasta nekustamo īpašumu un telpu nomas līgumiem. Viņš teica, ka neesot iepazinies ar šiem apgalvojumiem, kas, šodien nonāca atklātībā laikā, kad notika ''Latvijas Pasta" akcionāru sapulce.

Vītols gandrīz desmit gadus bijis "Latvijas Pasta'' Tehniskās vadības departamenta direktors, iepriekš strādājis arī citos ar pasta jomu saistītos uzņēmumos.

Pēdējos divus gadus viņš bijis valdes loceklis komercdarbības konsultāciju firmā SIA "Buprocon", strādājis ar biznesa projektu un stratēģisko vadību, uzņēmumu reorganizācijas un restrukturizācijas, un funkcionālo auditu vadību.

Svarīgākais