Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca no jūlija vairs nesniegs neatliekamo palīdzību

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca no nākamā gada 1. jūlija vairs nesniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību, to šodien nolēmusi valdība, pieņemot grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Slimnīcā no nākamā gada vidus sniegs tikai plānveida medicīnisko palīdzību. Savukārt neatliekamo medicīnisko palīdzību akūtu traumu gadījumā pēc 1. jūlija sniegs kāda no universitātes slimnīcām.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Vitolds Jurkevičs šo lēmumu nodēvējis par muļķīgu rīcību, ziņo LETA. "Traumatoloģijas slimnīca ir vienīgā Latvijā, kas tādā apjomā un kvalitātē spēj sniegt neatliekamo palīdzību traumu gadījumā, un neviena cita slimnīca šo pakalpojumu nespēs pilnvērtīgi pārņemt," sacījis Jurkevičs.

Viņš skaidroja, ka īpaši tagad, kad ir slidens laiks, slimnīcā divas operāciju zāles nepārtraukti apkalpo tieši neatliekamos traumu pacientus. "Ja patlaban slimnīcā ir 180 pacientu, tad aptuveni puse no tiem ir neatliekamie pacienti," sacīja Jurkevičs.

Slimnīcas vadītājs skaidroja, ka šis nav pirmais mēģinājums pārtraukt slimnīcā sniegt neatliekamo palīdzību. "Viens šāds mēģinājums jau bija rudenī, toreiz protestējām un panācām, ka šie plāni tiek atcelti. Arī tagad protestēsim pret šādiem plāniem," piebilda Jurkevičs.

Šāda Veselības ministrijas rīcība raisījusi arī Valsts prezidenta Valda Zatlera, kas savulaik turpat desmit gadus vadījis šo slimnīcu, bažas. V. Zatlers paudis nožēlu, ka VM jautājumu par neatliekamās palīdzības nodrošināšanu Rīgā un visā Latvijā diemžēl nav apspriedusi ar profesionālo asociāciju un par slimnīcas likteni nav runājusi ar slimnīcas vadību.