Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Nepilsoņi zaudējuši Latvijai tiesā saistībā ar vecuma pensijas aprēķināšanu

© Aigars Jansons/F64

Vairāki nepilsoņi, kas PSRS okupācijas laikā dienējuši padomju armijā un strādājuši ārpus Latvijas, zaudējuši Latvijai Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saistībā ar vecuma pensijas aprēķināšanu.

Prasību tiesā bija iesnieguši četri Latvijas nepilsoņi un viena Krievijas pilsone, kura sūdzības iesniegšanas brīdī 2011.gadā vēl bija nepilsone. ECT Lielā palāta spriedumā lietā "Savickis un citi pret Latviju" secinājusi, ka nav pārkāptas iesniedzēju tiesības, kas garantētas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrija

Sūdzībā iesniedzēji apgalvoja, ka viņu tiesību pārkāpumu radījis fakts, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), aprēķinot vecuma pensijas apmēru, atbilstoši likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumiem apdrošināšanas stāžā neieskaitīja viņu PSRS okupācijas laikā ārpus Latvijas uzkrātos darba un tiem pielīdzināmos periodus. Iesniedzēju ieskatā, tādējādi pret viņiem vērsta nepamatoti atšķirīga attieksme salīdzinājumā ar Latvijas pilsoņiem.

Savukārt valdība tiesai norādīja, ka Latvijai atbilstoši starptautiskajām saistībām nav pienākuma izmaksāt personām vecuma pensijas par nodarbinātības vai tai pielīdzināmiem periodiem, kas PSRS okupācijas laikā uzkrāti ārpus Latvijas teritorijas, jo Latvija nav PSRS pēctece.

Sūdzības iesniedzēji ir četri Latvijas nepilsoņi, no kuriem viens jau miris, un viena Krievijas pilsone, kura sūdzības iesniegšanas brīdī vēl bija Latvijas nepilsone. Visi viņi dzimuši dažādās bijušajās PSRS republikās un Latvijā ieradušies PSRS okupācijas laikā atšķirīgos savas dzīves periodos.

Pirms ierašanās Latvijā viņi bija nodarbināti un pildīja obligāto karadienestu citās bijušajās PSRS republikās. Līdz ar Latvijas neatkarības atjaunošanu iesniedzēji ieguva nepilsoņa statusu un turpināja dzīvot un strādāt Latvijā.

Likums "Par valsts pensijām" stājās spēkā 1996.gadā, un atbilstoši tā pārejas noteikumu 1. punktam Latvijas nepilsoņiem nodarbinātības vai tai pielīdzināmos periodos, par kuriem Latvija izmaksātu vecuma pensiju, neieskaitīja darba vai tiem pielīdzināmos periodus, kas PSRS okupācijas laikā uzkrāti ārpus Latvijas teritorijas.

Tas attiecās arī uz visiem pieciem sūdzības iesniedzējiem, kuriem Latvija neaprēķināja pensiju par tiem gadiem, kurus viņi bija strādājuši vai pildījuši obligāto karadienestu ārpus Latvijas teritorijas. Šos VSAA lēmumus iesniedzēji apstrīdēja, bet viņu sūdzības tiesās tika noraidītas.

ECT Lielās palātas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tiesas spriedumam ir pievienots viena tiesneša piekrītošais viedoklis un septiņu tiesnešu nepiekrītošais viedoklis.