"Sadales tīkls": Četros mēnešos vidējais elektroenerģijas piegādes pārtraukuma ilgums vienam lietotājam pieaudzis par 46 minūtēm

© Ģirts Ozoliņš / F64

Šogad pirmajos četros mēnešos dabas stihiju ietekmē vidējais elektroenerģijas piegādes pārtraukuma ilgums vienam lietotājam pieaudzis par 46,5 minūtēm, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, liecina sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" publicētais Elektroapgādes apskats.

Elektroapgādes apskatā skaidrots, ka šī gada sākumu raksturo intensīvs vētru periods, kāds nav novērots iepriekšējos gados. Atbilstoši Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem pirmajos četros mēnešos stipra vēja brīdinājumu skaits sasniedzis pusi no pagājušā gada kopējā. Ievērojami audzis arī brīdinājumu ilgums, sasniedzot pēdējos gados lielāko - 16,8 stundas.

Stihiju ietekmē vidējais elektroenerģijas piegādes pārtraukuma ilgums vienam lietotājam pieaudzis par 46,5 minūtēm, kas ir gandrīz divreiz lielāks nekā šajā periodā gadu iepriekš. Tāpat pieaudzis vidējais elektroenerģijas piegādes pārtraukumu skaits vienam lietotājam, sasniedzot 1,1 reizi.

Nelabvēlīgi laikapstākļi ietekmē plānoto elektrotīkla uzturēšanas un attīstības darbu izpildi, jo ievērojami lielāks resurss jāvelta vētru izraisīto bojājumu novēršanai. Stihiju dēļ gada pirmajā ceturksnī elektrolīnijas atjaunotas 150 kilometru garumā, salīdzinājumam šajā pašā periodā 2021.gadā tika atjaunoti 272 kilometri.

Elektroapgādes apskatā teikts, ka vētras galvenokārt apdraud neizolētās gaisvadu elektrolīnijas. Lai mazinātu šādu ārējo faktoru ietekmi uz elektrotīklu, līdz 2031.gadam plānots attīstīt 100% izolētu zemsprieguma elektrotīklu, kas ir ievērojami izturīgāks pret laikapstākļu svārstībām. Vairāk nekā 60% elektrotīkla jau pašlaik ir attīstīti izolētā izpildījumā - izmantojot pazemē ieraktu kabeļu vai izolētu gaisvadu (piekarkabeļu) risinājumus.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais