Liela daļa Latvijas jauniešu apzināti tiešsaistē iegādājas viltojumus

© pexels.com

Latvijā 46% jauniešu ir apzināti iegādājušies viltojumu, bet 25% apzināti piekļuvuši pirātiskam saturam, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījums par jauniešu attieksmi Latvijā un Eiropas Savienībā pret pirātismu un intelektuālā īpašuma pārkāpumiem.

Vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto eiropiešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem pagājušajā gadā tiešsaistē ir iegādājušies vismaz vienu viltotu produktu gan apzināti, gan nejauši, un trešdaļa jeb 33% apgalvo, ka ir piekļuvuši digitālajam saturam no nelegāliem avotiem.

Savukārt no tiem, kuri to darīja apzināti, 37% iegādājās viltotu produktu un 21% izmantoja, atskaņoja, lejupielādēja vai straumēja saturu no nelegāliem avotiem.

No otras puses, 60% Eiropas jauniešu norādīja, ka dod priekšroku digitālajam saturam no legāliem avotiem, salīdzinot ar 50% 2019.gadā. Latvijā šis īpatsvars ir tikai 46% jauniešu.

Viltojumu iegādes un digitālā pirātisma galvenie faktori joprojām ir cena un pieejamība, taču arvien lielāka nozīme ir arī vienaudžu un sabiedrības ietekmei.

Svarīgākais