Apvienība: Valdībai jādomā, kā palielināt ienākumus nabadzīgiem pensionāriem

© f64.lv, Andrejs Terentjevs

Valdībai ir jādomā, kā mērķētāk palielināt ienākumus pensionāriem, kuriem tie ir zemi, lai viņiem nebūtu jālūdz palīdzība sociālajā dienestā, uzskata Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienības valdes priekšsēdētāja un Saldus novada pašvaldības aģentūras "Sociālais dienests" direktore Ina Behmane.

Viņa sacīja, ka Latvijas sociālo dienestu kapacitāte noteikti nav pietiekama, ņemot vērā, ka tiek prognozēts būtisks mājokļa pabalstu pieprasījuma pieaugums.

Behmane atzīmēja, ka pašreizējais mājokļu pabalsta modelis prasa lielu ieguldījumu gan no klienta, gan darbinieka puses, jo ir jāapstrādā liels dokumentu apjoms. Ar pašreizējo darbinieku skaitu nebūs iespējams nodrošināt pabalstu izsniegšanu tādos apmēros, kā tiek prognozēts, sacīja apvienības vadītāja.

Saldus pašvaldības sociālā dienesta darbinieki šobrīd tiek galā ar situāciju, taču klientu skaita būtiskam pieaugumam dienests nav gatavs, norādīja Behmane. Viņa piebilda, ka arī Ukrainas bēgļu ierašanās ir ievērojami palielinājusi sociālo dienestu darba apjomu.

Pašvaldības, pēc Behmanes domām, nebūs gatavas pieņemt darbā un nodarbināt papildu cilvēkus, kas šos mājokļa pabalstus izsniegtu, tāpēc sociālais darbs cietīs.

Ņemot vērā minētos apsvērumus, ir mērķētāk jāstrādā ar grupām ar zemiem ienākumiem, nevis palielinot pabalstu saņēmēju skaitu, bet palielinot cilvēku ienākumus, lai viņi būtu spējīgi samaksāt, uzsvēra Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienības pārstāve.

Viņa arī piebilda, ka vecākie iedzīvotāji pabalstu pieprasīšanu mēdz uzskatīt kā "zem sava goda", tāpēc vajadzētu palielināt mazāko pensiju apjomu bez papildu dokumentu iesniegšanas.

Svarīgākais