Aicinājumi paātrināt okupācijas pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā negūst atbalstu

© Kaspars Krafts / F64

Saeimas komisijas deputāti nav atbalstījuši aicinājumus paātrināt okupācijas pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā – patlaban paredzēts, ka tas jāizdara līdz novembra vidum, bet galavārds vēl jāsaka Saeimas sēdē, ziņo "TV3".

Okupācijas pieminekli ir jānojauc līdz 23. augustam, kas ir Staļinisma un nacisma upuru atceres diena. Tā uzskata Zaļo un zemnieku savienības deputāts Viktors Valainis, kurš Saiemas komisijas sēdē nepiedalījās. Viņa ierosinājumu noraidīja vienbalsīgi, bet tikai ar vienas balss pārsvaru atbalstu neguva Nacionālās apvienības deputāta Jāņa Iesalnieka aicinājums pieminekli nojaukt līdz 15. septembrim.

“Es gribētu tomēr aicināt komisiju ieklausīties sabiedrības pieprasījumā, kas vēlas tikt vaļā no padomju okupācijas un kara slavināšanas atliekām pēc iespējas ātrāk,” teicis Jānis Iesalnieks.

Pret īsāka termiņa noteikšanu iestājās gan komisijas deputātu vairākums, gan eksperti.

“Jebkurā gadījumā mums jau 15. novembris ir pietiekami liels izaicinājums virsdaļai, tāpēc labāk pieturēties pie 15. novembra,” apgalvo Māris Knoks, Rīgas izpilddirektora padomnieks.

“Ir saprātīga plānošana un arī fizikas likumi jāņem vērā, tāpēc es neliktu to datumu pārāk agri. Mēs darām visu, ko mēs varam, lai tas notiktu tik ātri, cik iespējams,” stāsta Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels.

Nacionālās apvienības jaunievēlētais deputāts Normunds Dzintars, kurš balsoja pret savas partijas pārstāvja ierosinājumu, aicināja rīkot atkārtotu balsojumu. Tas gaidāms rīt, 8. jūnijā. Tomēr neatkarīgi no komisijas lēmuma, galavārds būs jāsaka Saeimas sēdē, likumu pieņemot galīgajā lasījumā, kad būs jābalso par vairākiem desmitiem citu priekšlikumu.

Konservatīvās partijas politiķi uzskata, ka Saeimai nebūtu jāaprobežojas tikai ar lēmumu likt nojaukt pieminekli Pārdaugavā un līdzīgus objektus visā Latvijā, ja tie ir ārpus karā kritušo apbedījumiem. Konservatīvie aicina arī mainīt ielu nosaukumus, kas palikuši kā padomju propagandas mantojums.

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.