"Man tagad ir bailes iet pa ielu"; Ukrainas karoga dēļ piekautais skolnieks pēc varmākas atbrīvošanas nejūtas drošībā

© Ekrānuzņēmums

Viņš uzvilka motobraucēja cimdus ar iestrādātu plastmasu, lai būtu sāpīgāk. Tā sadursmi ar huligānu, kurš krievu valodā pieprasīja noņemt no pleciem aplikto Ukrainas karogu, nosaucot to par fašistisko lupatu, atceras cietušais. Piekautais ir skolnieks, kurš šogad beidz ģimnāziju. Viņš intervijā Latvijas Televīzijai atzīst – kopš uzbrucējs ir atbrīvots no apcietinājuma, zēns uz ielas vairs nejūtas droši, ziņo portāls "LSM".

Kad jaunieti piekāva, viņam ap pleciem bija Ukrainas karogs. Puiša tētis ir ukrainis. Zēns ir no mazpilsētas, bet mācās Rīgā. Pēc gājiena un koncerta ar draugiem viņš devās skatīties hokeju.

"Tas bija atbalsts Ukrainai, un es pa daļai esmu ukrainis. Karš Ukrainā mums liek pārdomāt okupācijas pieminekļa nozīmi. Tie cilvēki, kas karoja pret nacistiem, viņu mazdēli paši kļuvuši par tādiem," sacīja puisis.

Uzbrukums Āgenskalnā notika pēc gājiena un koncerta pret padomju mantojumu.

"Spēcīgākas miesasbūves nekā es. Tas viennozīmīgi bija. Un motociklista cimdus viņš uzvilka, godīgi sakot, es nezinu... Laikam, lai sāpīgāk būtu, jo tiem cimdiem bija plastmasas ielikteņi uz kauliņiem. Ar tādu domu tika vilkti, lai būtu sāpīgāk," stāstīja cietušais.

Vīrietis viņam uzbruka tieši tādēļ, ka ap pleciem bija karogs. Viņš esot jautājis: "Kas tā par fašistisko lupatu tev?" Uzreiz sekoja sitieni pa saules pinumu un pa kaklu. "Viņš teica - ņem nost to lupatu. Man bija šoka stāvoklis. Es mēģināju atsiet, lai neeskalētu situāciju..." atcerējās jaunietis.

Sitiens pa saules pinumu aizsita elpu. "Zaudēju elpu, nevarēju paelpot, kad atguvu elpu... Vienīgais, kas bija.... Sitiens pa kaklu. Tur bija nobrāzumi...

Visa konflikta situācija uzradās karoga dēļ. Es viennozīmīga domāju - naida kurināta vardarbība.

Tas, ka nosauca karogu par lupatu, liek minēt, ka atbalsta Krievijas pusi šai karā. Jo tikai šī puse mēdz dēvēt ukraiņus par fašistiem un tā tālāk," puisis stāstīja.

Kad apstājās garāmgājēji, vīrietis aizbēga. Puiši izsauca policiju. Draugi nofotografēja uzbrucēju un viņa auto. Sieviete, kura brauca kopā ar vīrieti, viņu nespēja apturēt. "Viņš taisījās kāpt ārā, sieviete mudināja to nedarīt. To, ka policijas darbiniece, es pat iedomāties nevarēju," norādīja jaunietis.

Par policistes lomu auto un vainīgā slēpšanā notiek dienesta pārbaude. Iekšlietu ministrs Kristaps Eklons norādīja, ka pret naida noziegumiem ir nulle tolerances. Tādēļ vēl nepatīkamāk esot tas, ka notikušajā noziegumā bijusi iesaistīta Valsts policijas darbiniece. Eklons sacīja, ka vēl tiek izvērtēts, kāda būs viņas atbildība, bet, iespējams, tās būs ne tikai disciplinārsods, bet "arī Krimināllikuma sakarā".

Savukārt varmāka no apcietinājuma atbrīvots, jo, pēc izmeklētāja domām, izmeklēšanu ietekmēt nevar. Tas puisi biedē.

"Pēc ziņām, ka viņu izlaida... Nav droši. It īpaši Rīgā. Vairāk sāc pievērst uzmanību garāmgājējiem un trokšņiem. Un tu domā... Varbūt tas saistīts ar mani. Varbūt tas cilvēks kaut ko ir iedomājies? Viņus nevar paredzēt. Viņš nāks un būs dusmīgs..." bailēs dalījās piekautais jaunietis.

Advokāts Egons Rusanovs, kurš paziņoja, ka uzņemas aizstāvēt piekauto skolēnu, uzsvēra - tiks prasīta gan morālā kompensācija, gan reāla brīvības atņemšana, lai no šādiem naida noziegumiem atturētu citus.

Svarīgākais