Aptauja: Baltijas iedzīvotāji sapņo pensijas vecuma dzīvot privātmājā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Sasniedzot pensijas gadus, vairāk nekā pusei jeb 54% Baltijas iedzīvotāju sapņu mājoklis būtu privātmāja, aptuveni trešdaļa izvēlētos dzīvi dzīvoklī, taču vismazāk gribētu mitināties kopā ar bērniem, liecina "Luminor Bank" Baltijas iedzīvotāju aptauja.

Privātmāju par piemērotāko vietu vecumdienu pavadīšanai uzskata 59% Latvijas iedzīvotāju, kamēr Lietuvā - 52%, bet Igaunijā - puse aptaujāto.

Privātmāju par sapņu mājokli vecumdienās visvairāk izvēlētos gados jauni cilvēki, kamēr tie, kuri tuvojas vai jau ir sasnieguši pensijas vecumu, biežāk dotu priekšroku arī dzīvei divistabu dzīvoklī - šādu atbildi sniedzis aptuveni katrs piektais (22%) aptaujātais virs 50 gadiem.

Aptaujas dati liecina, ka privātmājā labprātāk dzīvotu vīrieši nekā sievietes, un šī tendence ir izteikta visā Baltijā, īpaši - Igaunijā, kā arī tie, kas jau šobrīd mīt lauku teritorijās.

Aptuveni trešdaļa Baltijas valstu iedzīvotāju vecumdienas labprāt pavadītu dzīvoklī. Mazāk nekā 5% baltiešu vecumdienas vēlētos pavadīt vienistabas dzīvoklī, un par šo jautājumu valda vienprātība visās vecuma grupās, 17% sapņo par dzīvi divistabu dzīvoklī, savukārt dzīvi trīs vai vairāk istabu dzīvoklī labprāt izvēlētos aptuveni desmitā daļa aptaujāto. Dzīvokli kā savu mājvietu pensijas gados vairāk redz tie aptaujātie, kuri jau šobrīd mīt pilsētās.

Visretāk Baltijas iedzīvotāji izdarījuši izvēli par labu dzīvei kopā ar saviem bērniem vai pansionātos.

"Luminor Bank" aptauja veikta 2022.gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvia", katrā no Baltijas valstīm aptaujājot vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Svarīgākais