Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Gājputni zemniekiem nodarījuši postījumus jau vairāk nekā 10 tūkstošu eiro apmērā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) līdz 2.jūnijam ir saņēmusi 29 pieteikumus par augkopībai nodarītajiem postījumiem 10 788 eiro apmērā,  informē pārvalde.

Pārvaldes izveidotā komisija, veicot postījumu pārbaudi, konstatēja, ka 18 gadījumos postījumi nav būtiski, tādēļ tiem kompensācija nav piešķirta. Pagaidām pārvalde pieņēmusi sešus lēmumus par kompensācijas piešķiršanu. Postītā platība ir 37,61 hektāri. Pieci pieteikumi vēl tiek izvērtēti.

No sešiem pieteikumiem, kurus izvērtējot, lemts par kompensācijas piešķiršanu, četri ir piekritīgi pārvaldes Latgales reģionālajai administrācijai, viens - Pierīgas reģionālajai administrācijai un viens - Vidzemes reģionālajai administrācijai, informē pārvalde.

Kopumā 29 saņemto pieteikumu piekritība Vidzemē ir viena, Pierīgā piecas, Kurzemē sešas un Latgalē 17.

Visbiežāk postītie ir ziemas kvieši, kā arī salīdzinoši lielā platībā ziemas rapši. Visbiežāk šos postījumus nodarījušas zosis.

Pērn līdzīgā laika periodā bija iesniegti 47 pieteikumi, savukārt 2020.gadā - 117 pieteikumi. Šogad putnu postījumi nodarīti mazākā apmērā.

Pagājušajā gadā jaunā regulējuma dēļ lēmumu pieņemšana un kompensāciju izmaksa notika vēlāk, tāpēc dati nav salīdzināmi, taču kopumā 2021.gadā kompensācijās par augkopībai nodarītajiem postījumiem tika izmaksāti 119 897 eiro, liecina DAP.