Saeimas kavēšanās ar ST sprieduma izpildi nav ietekmējusi bērnu tēvu iespējas iet atvaļinājumā

© f64.lv, Gatis Gierts

Saeimas kavēšanās ar Satversmes tiesas (ST) sprieduma izpildi saistībā ar Darba likuma regulējumu nav ietekmējusi bērnu tēvu iespējas iet paredzētajā atvaļinājuma.

Vienlaikus, sākot ar 2022.gada 1.jūniju, atbilstoši ST spriedumam šādas tiesības ir radušās arī bērna mātes partnerei - situācijās, kas līdzīgas konkrētajā tiesas lietā skatītajam, skaidro gan Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP), gan arī Labklājības ministrijā (LM).

Darba likuma attiecīgā norma nosaka, ka bērna tēvam ir tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

ST iepriekš atzina, ka minētā norma, ciktāl tā neparedz aizsardzību un atbalstu bērna mātes partnerei saistībā ar bērna piedzimšanu, ir neatbilstoša Satversmes 110.panta pirmajam teikumam un spēkā neesoša no 1.jūnija.

Saeimā pašlaik izskatīšanā pirms galīgā lasījuma ir likuma grozījumi, kuru mērķis ir izpildīt ST spriedumu. Kā informē LM, ceturtdien Saeima šos grozījumus atbalstīja otrajā lasījumā.

Vaicāti, vai Saeimas kavēšanās ar ST sprieduma izpildi rada juridiskas problēmas tēviem saņemt šo atvaļinājumu, gan Skride, gan arī LM uzsvēra, ka šādas problēmas nav radušās.

Attiecībā uz tēviem situācija paliek nemainīga, proti, viņi joprojām var izmantot minēto atvaļinājumu, skaidro valstī par labklājības jomu atbildīgie.

Vienlaikus no 1.jūnija šādas tiesības ir radušās arī bērna mātes partnerei - situācijās, kas līdzīgas konkrētajā tiesas lietā skatītajam.

ST priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina plašākā kontekstā iepriekš skaidroja, ka līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par ST spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji - iestādes un administratīvās tiesas - Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti.

1.jūnijā pienāca termiņš ST spriedumu izpildei, kuros lemts par viendzimuma pāru tiesisko atzīšanu. Līdz šim neesot bijis indikāciju par spriedumu izpildi tiesas noteiktajā laikā.

Kucina norādīja, ka ar ST spriedumiem regulējums, ciktāl tas neparedz noteiktas tiesības viendzimuma pāriem, atzīts par spēkā neesošu no šī gada 1.jūnija.

ST attiecīgajos spriedumos sniegusi skaidrus un izvērstus apsvērumus par to, kas likumdevējam būtu jāņem vērā, pilnveidojot normatīvo regulējumu - grozot esošo vai pieņemot jaunu regulējumu. ST tiesnese uzsver, ka demokrātiskā tiesiskā valstī ST spriedumus ievēro un izpilda ikviena valsts institūcija.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, kas virzīti ST sprieduma izpildei attiecībā uz mātes partneres tiesībām saņemt bērna kopšanas atvaļinājumu.

Grozījumi vēl būs jāskata galīgajā lasījumā, uz kuru priekšlikumu iesniegšanas termiņš noteikts 7.jūnijs.

Ja bērna paternitāte nebūs noteikta, tad citai personai, kas nav bērna māte, plānots piešķirt tiesības uz desmit darba dienu ilgu atvaļinājumu, lai pēc bērna mātes lūguma iesaistītos bērna aprūpē. Šādu atvaļinājumu piešķirtu tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Tādējādi paredzēts izpildīt ST spriedumā nospriesto, kas attiecīgo likuma normu, ciktāl tā neparedz aizsardzību un atbalstu bērna mātes partnerei sakarā ar bērna piedzimšanu, atzina par neatbilstošu Satversmei.

Tajā pašā laikā Saeimā ceturtdien kvoruma trūkuma dēļ neizdevās pieņemt Civilās savienības likumprojektu. Ar likumprojektu bija paredzēts noteikt jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērt iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.