Saeima atbalsta ideju likt vēja parka attīstītajiem maksāt pašvaldībai

© Kaspars Krafts / F64

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kuros noteikts, ka pašvaldībām pienāksies finansējums par vēja parku ieviešanu to teritorijās, un šis maksājums būs jāveic komersantam, kurš attīstīs konkrēto vēja parku.

Sākotnējais Ekonomikas ministrijas piedāvājums bija pašvaldībām no noteiktās samaksas atvēlēt 80%, bet valstij - 20%. Tomēr iepriekš Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sēdē deputāti, tostarp uzklausot Latvijas Vēja enerģijas asociācijas priekšlikumus, nolēma, ka pašvaldībām no šī finansējuma atvēlēs visus 100%, ņemot vērā, ka tieši pašvaldību iedzīvotāji ir tie, kuriem ir jāsaskaras ar neērtībām.

Pēc iepriekšējā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) priekšlikuma noteikts, ka elektroenerģijas ražotājs maksā attiecīgajam sistēmas operatoram maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu, ja jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu plānots pieslēgt elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmai un pieslēdzamās iekārtas jauda ir lielāka par 50 kilovatiem.

Līdz 500 kilovatiem plānots palielināt jaudas slieksni, zem kura vēja parka izbūvei nav nepieciešams valsts atzinums.

Tāpat ar grozījumiem paredzēts valstij sniegt tiesības ierobežot konkrētu projektu attīstību jau sākuma stadijā. EM pārstāvji iepriekš komisijas sēdē minēja, ka pašlaik pastāv iespēja, piemēram, lielai ogļu elektrostacijai saņemt jaudas rezervācijas, kas būtu jālabo. Vienlaikus ar grozījumiem likumā arī plānots mazināt birokrātisko slogu saules paneļu izvietošanai.

Iecerēts, ka grozījumi likumā stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Kā vēstīts, 22.martā Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais informatīvais ziņojums "VES parku virs 50MW īstenošanas procedūru optimizēšana", kas paredz priekšlikumus par tūlītējiem iespējamiem risinājumiem enerģijas ražošanas atbalstam no atjaunojamiem energoresursiem.

VARAM piedāvājums paredz, izstrādājot speciālo likumu, ietekmes uz vidi novērtējumu aizstāt ar tehniskajiem noteikumiem 30 dienās, tālāk Ministru kabinetā tiktu izskatīts arī jautājums par nacionālā interešu objekta statusa noteikšanu vēja elektrostaciju būvēm vai teritorijai 30 dienās.