Būs pabalsts neredzīgo un vājredzīgo cilvēku asistentiem

Cilvēkiem ar redzes traucējumiem no nākamā gada 1. janvāra būs pieejams pabalsts par asistenta izmantošanu, šādus grozījumus Invaliditātes likumā atbalstījusi Saeima.

Pabalsts paredzēts personām ar pirmās grupas redzes invaliditāti, kuras nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana. Pabalstu izmaksās par asistenta pakalpojumu izmantošanu 10 stundām nedēļā. Šāds pabalsts cilvēkiem ar redzes traucējumiem nepieciešams, lai nokļūtu uz mācībām vai darbu, apmeklētu iestādes vai vienkārši iepirktos – bez cita cilvēka palīdzības tas ir ļoti grūti.

Pirms šā likuma pieņemšanas Saeimā bija karstas diskusijas, kur ņemt naudu šā pabalsta izmaksai. Sākotnēji likums paredzēja personām ar pirmās grupas redzes invaliditāti tiesības pašvaldībā pēc to deklarētās dzīvesvietas saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu. Taču, ņemot vērā budžeta konsolidāciju, līdzekļi šim mērķim 2011. gada valsts budžeta projektā netika paredzēti.

Pabalsta nodrošināšanai tiks piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi, un to administrēs Nodarbinātības valsts aģentūra. Tā apmēru un piešķiršanas kārtību noteiks Ministru kabinets. Tiesības saņemt šo pabalstu nākamgad būs vairāk nekā 700 cilvēkiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais