Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vācijā degviela šobrīd maksā lētāk nekā Latvijā; Reirs skaidro, kāpēc Latvija nerīkojas līdzīgi kā Vācijas valdība

© Ģirts Ozoliņš / F64

Trešdien, 1.jūnijā, Vācijā strauji samazinājās degvielas cenas, sabiedrībā radies jautājums - kādēļ Latvija neseko Vācijas piemēram?

Vācijas valdība izmantojusi iespēju izmantot minimālo Eiropas Savienībā pieļaujamo akcīzes likmi degvielai.

Latvijā 1. jūnijā litrs 95E markas benzīna litrs nopērkams par 1,977 līdz 2,004 eiro, bet dīzeļdegvielas par 1,874-1,894 eiro.

"Trešdien plkst. 14.20 pēc ADAC datiem benzīns Vācijā vidēji valstī maksāja 1,853 eiro litrā, dīzeļdegviela 1,906 eiro. Arvien vairāk degvielas uzpildes stacijās vajadzētu būt tikko piegādātai ar nodokli apliekamai degvielai, " ziņo jomas eksperts Kristians Laberers, portālam "Der Spiegel".

“Latvijai ir jāiet šis pats ceļš. Mēs nevaram vienīgie sēdēt ar lielu cenu. Pēc Vācijas nodokļa pazeminājuma līdz Eiropas minimumam viņiem cenas būs lētākas nekā Latvijā, ” norāda finansists Zigurds Vaikulis.

Kā TV3 ziņām atbildēja finanšu ministrs Jānis Reirs: “Jautājums par degvielas cenām jāskata kontekstā ar kopējo situācijas attīstību ekonomikā, īpašo Latvijas un mūsu reģiona specifiku. Mūsu reģionā rīcībai jābūt koordinētai ar kaimiņvalstīm, un neviena kaimiņvalsts nav šādu soli spērusi…”