Vairāk nekā pusei Ukrainas bēgļu ir grūtības atrast mājokli Latvijā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Vairāk nekā 60% Ukrainas civiliedzīvotāju, kas bēgļu gaitās nonākuši Latvijā ,ir grūtības atrast mājokli, secināts biedrības "Tavi draugi" veiktajā Ukrainas civiliedzīvotāju aptauja.

Aptaujā 53% respondentu atzīmējuši, ka viņiem ir grūtības atrast darbavietu, 20% - problēmas ar pārtikas pieejamību, savukārt 22% vērtējuši, ka nesaņemot pietiekamu emocionālo atbalstu. Vairāk nekā 40% biedrības aptaujāto ukraiņu gribētu piedalīties emocionāla atbalsta domubiedru grupās un vairāk nekā 20% būtu nepieciešamas psihologa konsultācijas.

Biedrības "Tavi draugi" vadītājs Ulvis Noviks norādīja, ka kopš kara sākuma biedrība ir palīdzējusi ap 10 000 Ukrainas civiliedzīvotāju Latvijā, katru dienu nodrošinot humāno palīdzību vidēji 150 personām un vēl 100 cilvēku konsultējot dažādos jautājumos.

Viņa vērtējumā, patlaban Latvijā īsti nedarbojas vienotā platforma, kur Latvijas iedzīvotāji varētu izvietot informāciju par mājokļiem un darbavietām, kas pieejami Ukrainas civiliedzīvotājiem. Ir pieejami atsevišķi risinājumi, kas meklējumu procesu sarežģī un padara nesaprotamu, stāstīja Noviks.

Jautāti par biežāk izmantotajiem informācijas ieguves kanāliem un medijiem, vairāk nekā 70% ukraiņu Latvijā lieto "Telegram" un "Facebook" platformas, savukārt vairāk nekā trešdaļa informāciju saņem Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem un tīmekļvietnē "www.ukraine-latvia.com".

Noviks uzsvēra, - lai sasniegtu Ukrainas civiliedzīvotājus Latvijā, ir būtiski nodot informāciju tajos kanālos, ko viņi ikdienā izmanto saziņai. Turklāt komunikācijai būtu jābūt ukraiņu valodā, taču tā var būt arī krievu valodā. Skaidras un saprotamas informācijas trūkums ir viens no problēmjautājumiem, kas būtu jārisina valsts, pašvaldību un nevalstiskā sektora sadarbības ietvaros, uzskata biedrības pārstāvis.

"Tavi draugi" aptauja norisinājās no 2022.gada 23. līdz 31.maijam, aptaujājot 640 respondentu, sniedzot vairākas atbildes uz jautājumiem par viņiem nepieciešamo atbalstu. No respondentiem lielākā daļa jeb 92% bija sievietes vecuma grupā no 15 līdz 50+ gadiem, bet 70% aptaujāto esot viens līdz trīs bērni.

Biedrība "Tavi draugi" ar Aktīvo iedzīvotāju fonda (AIF) atbalstu un piešķirto finansējumu, īsteno projektu "Koordinēts humānais atbalsts Ukrainas iedzīvotājiem", kura ietvaros nodrošina koordinētu humānās palīdzības sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā un Ukrainā, organizējot un koordinējot Latvijas iedzīvotāju, organizāciju un uzņēmumu brīvprātīgo iesaisti palīdzības sniegšanā. Līdz kara sākšanās dienai biedrība sniedza palīdzību un atbalstu ģimenēm, kas nonākušas trūkumā vai saskārušās ar problēmām tepat Latvijā, bet, kopš kara pirmās dienas, fokuss strauji nomainīts uz palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Latvijā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis Nacionālajai apvienībai (NA) valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 673 eiro apmērā un vienlaikus apturējis budžeta finansējumu uz vienu gadu, aģentūra LETA uzzināja KNAB.

Svarīgākais