Par Eiropas naudu varēs siltināt arī vecas ēkas

Turpmāk Latvijā uz ēku siltināšanai paredzēto Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu varēs pretendēt arī pirmskara laikā celtās ēkas, izņemot tās, kas iekļautas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Eiropas Komisija (EK) ir atbalstījusi Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājumu ERAF finansējumu piešķirt daudzdzīvokļu mājām, kas būvētas pirms 1993. gada. Tas nozīmē, ka palielinās pretendentu skaits, kam iespējams saņemt Eiropas līdzfinansējumu ēku pilnai atjaunošanai, tajā skaitā arī siltināšanai. Turklāt EK ir atcēlusi šobrīd noteikto 20 punktu slieksni, kas jāsasniedz, summējot kvalitātes kritēriju izpildi. Proti, pašlaik noteiktais minimālais punktu slieksnis ierobežo pieteikties tās dzīvojamās mājas, kas, pat nodrošinot nepieciešamo iegūto siltumenerģijas ietaupījumu pret projekta attiecināmām izmaksām, varētu pretendēt uz ERAF atbalstu, taču nesaņem pietiekamu punktu summu projektā pieprasītajos kritērijos Dzīvokļu skaits daudzdzīvokļu mājā un Projekta īstenošanas vietas (pašvaldības) teritorijas attīstības indekss projektu iesniegumu atlases kārtas noslēgšanas dienā. Tādējādi sasniegt prasīto minimālo 20 punktu slieksni ir neiespējami daudzdzīvokļu mājām ar nelielu dzīvokļu skaitu. Turklāt mazām mājām ir augstāks siltumenerģijas patēriņš uz kvadrātmetru, tām ir grūtāk panākt zemu enerģijas patēriņu uz kvadrātmetru un izmaksas, lai sasniegtu šo ietaupījumu, uz kvadrātmetru ir augstākas, argumentējusi EM. Tagad finansējumu būs iespējams saņemt arī ēkām, kurās ir maz dzīvokļu. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) uzsvēra, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kas administrē ERAF programmu Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi, tagad dokumentus izskata ātrāk – mēneša vai pusotra laikā.

EK arī ieviesusi jaunu kritēriju – daudzdzīvokļu ēkai ar vienu vai diviem stāviem siltumenerģijas patēriņš apkurei pēc renovācijas projekta īstenošanas nedrīkst pārsniegt 120 kilovatstundas uz kvadrātmetru gadā, savukārt vairākstāvu ēkai – 100 kilovatstundas uz kvadrātmetru gadā. Plānots, ka visi šie grozījumi stāsies spēkā 2011. gada pirmajā ceturksnī.

Svarīgākais