Apmācību kuponus saņēmuši jau vairāki simti nepilnu darba laiku strādājošie

Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) kuponus apmācībām saņēmuši 332 nodarbinātie, kuri trādā nepilnu darba laiku, nra.lv uzzināja aģentūrā.

Septembrī NVA uzsāka jaunu Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētu projektu, lai atbalstītu bezdarba riskam pakļautos darbiniekus, tos, kuri vēl strādā, bet nepilnu darba laiku. 332 darbinieki jau saņēmuši kuponus profesionālajai apmācībai, bet 88 nepilnu laiku strādājošie jau uzsāk mācības, lai apgūtu vai pilnveidotu zināšanas, piemēram, transporta un loģistkas, praktiskajā grāmatvedībā, bilances un nodokļu jomā, kā arī komerczinībās.

Patlaban projekta Profesionālā apmācība bezdarba riskam pakļautām personām ietvaros 50 izglītības iestādes piedāvā vairāk nekā 7000 profesionālās pilnveides un tālākizglītības programmas visā Latvijā. Papildus jau esošajām mācību programmām, drīzumā būs pieejamas arī jaunas profesionālās pilnveides programmas, kas paredzētas lauksaimniecībā, apstrādes rūpniecībā vai būvniecībā strādājošajiem - pemēram, traktora un buldozera vadīšana.

NVA aicina visus darba devējus, kuru uzņēmumos noteikts nepilns darba laiks, izmantot NVA piedāvājumu un dīkstāves laikā paaugstināt darbinieku profesionālo kvalifikāciju vai arī mainīt to atbilstoši uzņēmuma interesēm. Jaunais NVA pasākums šobrīd būtu īpaši noderīgs tiem darba devējiem, kuru uzņēmumos darba apjoma samazināšanās saistīta arī ar vasaras sezonas beigām. Piemēram, uzņēmumiem, kas darbojas tūrisma, ēdināšanas, atpūtas organizēšanas un viesu izmitināšanas jomā.

Iesaistīties pasākumā var bezdarba riskam pakļautais nodarbinātais (izņemot valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbiniekus), kuram darba devējs ir izsniedzis apliecinājumu, ka darbiniekam nepieciešama apmācība. Pretendentam uz dalību pasākumā jāierodas jebkurā no 28 NVA filiālēm, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu (pasi) un darba devēja apliecinājumu. Ja pretendents atbilst pasākuma dalībnieka nosacījumiem, viņš tiek piereģistrēts un saņem kuponu mācībām jebkurā paša izvēlētā izglītības iestādē. Turklāt nepilnu laiku strādājošie mācību laikā saņem gan darba samaksu pie sava darba devēja, gan stipendiju no NVA 70 latu apmērā ik mēnesi.

Kupons ir garantijas apliecinājums mācību maksas un stipendijas segšanai, ja bezdarba riskam pakļautais darbinieks, izvēloties mācību iestādi, apgūs darbam nepieciešamo mācību programmu, apmācības viņam tiks apmaksātas 300 līdz 500 latu apmērā atkarībā no izvēlētās apmācības programmas. Kupona derīguma termiņš - 1 mēnesis. Apmācības maksimālais ilgums - 6 mēneši.

Svarīgākais