Valdība ierobežo pedofilu maskēšanos

Nākamā gada sākumā valdība nolēmusi ciešāk pievērsties pedofilijas apkarošanai. Pirms Ziemassvētkiem pieņemtie grozījumi bāriņtiesas likumā ir plašs solis pretī bērnu pasargāšanai no dzimumnoziedzniekiem. Savukārt februārī deputāti plāno izskatīt vēl vairākus variantus, kā iegrožot pedofilu darbību.

Grozījumi likumā nozīmē, ka turpmāk bāriņtiesas varēs informēt ģimenes, ka jaunpienācējs ir sodīts vai saistīts ar pedofiliju. "Tas tieši pasargās no situācijām, kad uzrodas labie onkuļi, kurus neinteresē sieviete, bet bērni, un šādu situāciju ir daudz! Man ir nedaudz bail, ka to uzskata par populismu, bet jebkuram politiķim jābūt satrauktam, ja noziegums skar bērnus," saka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Komisija pašlaik ievāc informāciju arī par citām iespējām, kā apkarot dzimumnoziedzniekus. Deputātus interesē, piemēram, kas ir ķīmiskā kastrācija, cik efektīva tā ir un cik maksā? Februārī informācija nonāks komisijas dienaskārtībā, un deputāti izlems, kuru variantu atbalstīt. Iespējams, ka nauda atradīsies arī Valsts probācijas dienesta programmai, kas jau strādā ar dzimumnoziedzniekiem un, pēc pasaules pieredzes, recidīvu samazina par apmēram 70 procentiem. Apmēram 300 000 eiro vērto projektu finansēja Norvēģija. Pavasarī nauda beigsies un beigsies arī profilaktiskais darbs ar pedofiliem, jo pašlaik budžetā nauda programmai nav atvēlēta.

Dzimumnoziegumus izdarījušo personu grupu programmas ieviešanas koordinatore Kristiāna Lapiņa norāda, ka izmaksās būtu jāieplāno alga 18 cilvēkiem, viena supervīzija mēnesī, kas izmaksā 25 līdz 30 latus, kā arī iespējas turpināt apmācību.

"Tie ir labi speciālisti, viņiem vajadzētu vismaz 600 latu algu, jo tagad tā ir nožēlojama. Probācijas dienestā, kur cilvēki strādā bīstamu darbu sabiedrības drošības vārdā, vidējais atalgojums ir 250 līdz 300 lati. Par to ģimeni nevar uzturēt," uzskata K. Lapiņa. Citi izdevumi saistīti ar komunālajiem maksājumiem, jo telpas jau ir sagatavotas.

Vērtējot, kāpēc pēdējo mēnešu laikā ir īpaši uzliesmojis pedofilijas bums, speciāliste norāda uz sabiedrības līdzdalību. "Protams, policija ir apguvusi metodes, kas ļauj ātrāk un efektīvāk atpazīt šos cilvēkus. Tomēr gribu uzsvērt, ka mūsu sabiedrība uzskatos ir konservatīva, tomēr informācijas sniegšanā kļuvusi atklātāka. Ja kādam dara pāri, tad cilvēki saprot, ka tas ir jāizstāsta, nevis jāatmet ar roku, baidoties, ka būs jāiet liecināt policijā," saka K. Lapiņa.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais