Speciālisti satraukti par post-Covid-19 pacientu stāvokli Latvijā

© f64lv, Ģirts Ozoliņš

Speciālisti cenšas izstrādāt priekšlikumus post-Covid-19 pacientu veselības aprūpei, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.

Speciāliste skaidroja, ka rudenī, visticamāk, Covid-19 varētu atgriezties, kļūstot ar tādu infekciju, kas "mūs pavadīs". Vīksna gan piebilda, ka Latvijā jau ir diezgan laba imunitāte pret Covid-19, jo daudzi ir vakcinēti vai pārslimojuši.

Taču speciālisti ir satraukušies par post-covid-19 stāvokli cilvēku vidū, jo pārslimojušie vēl ilgi jūtas neveseli.

Patlaban speciālisti cenšas izveidot priekšlikumus veselības aprūpei, lai palīdzētu šādiem cilvēkiem. Saskaņā ar mediķu aplēsēm pašlaik līdz pat 20% Covid-19 pārslimojušo cilvēku vēl varētu justies slikti.

Vīksna pauda, ka citviet pasaulē ģimenes ārstiem ir īpašas anketas Covid-19 pārslimojušajiem, kur ir jautājumi gan par somatisko, gan mentālo veselību, kas palīdz noskaidrot cilvēku stāvokli pēc Covid-19 pārslimošanas.

Savukārt saistībā ar pērtiķu bakām Vīksna skaidroja, ka īpaši liela satraukuma speciālistu vidū par to nav, jo patlaban inficēto skaits ir ļoti neliels un arī izplatība ir ļoti zema.