Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas dome neapmierināta ar valdības haotisko darbu Ukrainas bēgļu jautājumā

© Dmitrijs Suļžics/F64

Rīgas dome ir neizpratnē par valdības attieksmi pret bēgļiem no Ukrainas. Izmaiņas atbalsta sistēmā tiek sauktas par pārāk straujām, haotiskām, vēsta TV3.

Bēgļos tas radot nevajadzīgu stresu, bet pašvaldībai - lielāku slodzi un papildu izdevumus. Rīgas domes deputāti sūdzas, ka viņu partijas biedri valdībā neņemot vērā ieteikumus.

Rīgas domei pieaugošu spriedzi rada viesnīcas, kas valdības pēkšņi samazinātās kompensācijas dēļ atsaka ne vien jaunu bēgļu uzņemšanu, bet liek izvākties jau esošajiem. Vakar Rīgas pašvaldības policijai nācās steigā meklēt jaunu izmitināšanu 200 ukraiņiem, šodien vēl 200 cilvēki izlikti no viesnīcām, līdz pirmdienai kaut kur jāpārmitina 170 bēgļi. Taču katru dienu Rīgā ierodas vidēji ap 200 jaunu bēgļu no Ukrainas.

Kad valdības steigā pieņemta lēmuma seku dēļ bēgļu ģimenes ar bērniem nu ir jāpārmitina no Rīgas viena gala uz otru, rodas sajukums izglītības sistēmā, jo bērni bija sākuši iet tajos bērnudārzos un skolās, kas atradās tuvāk viesnīcām. Pašvaldība ir arī neizpratnē, kāpēc valdība noteikusi apgrūtinošas prasības īres mājokļa 400 eiro pabalstam. Tā kā istabas vai dzīvokļa izīrētājam jābūt reģistrētam Valsts ieņēmuma dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam un no ukraiņu dotās naudas jāmaksā nodoklis par īri, līdz pat šodienai pašvaldībā neesot pieteicies neviens īres mājokļa piedāvātājs. To, ka valdības lēmumi radīs problēmas, Rīgas domes deputāti teikuši saviem partijas biedriem valdībā.

Savukārt valdības jaunieviestā prasība Ukrainas bēgļiem pārbaudīt Latvijā atvērto bankas kontu saturu nozīmēšot nevajadzīgu slodzi sociālajiem darbiniekiem. Jau jūnijā ar bankas izrakstiem būs jāpārvērtē katrs no Rīgā reģistrētajiem 15 000 bēgļu. Daļai nāksies atņemt kādus pabalstus, ja tajos parādīsies summa virs minimālās algas.

Par bēgļiem atbildīgās Iekšlietu ministrijas līderību nejūtot, arī premjers esot atslābis. Rīgas domi neapmierina neziņa, ka valdība nestāsta vai arī tai nav ideju, ko darīt ar bēgļiem pēc primārā atbalsta beigām.