Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Pabeigta izmeklēšana pret seksuālā izmantošanā vainoto imunologu; kas notiks tālāk?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes 1. biroja 4. nodaļas veiktā izmeklēšana kriminālprocesā par ārsta imunologa iespējamu seksuālu vardarbību pret vairākām pacientēm ir pabeigta un lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Iepriekš ziņots, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes 1. biroja 4. nodaļas amatpersonas, šī gada 22. februārī aizturēja ārstu imunologu aizdomās par iespējamu seksuālu vardarbību pret vairākām pacientēm.

Izmeklēšanas laikā gūti pierādījumi kopumā par piecām sievietēm, kuras kriminālprocesā atzītas par cietušajām noziedzīgajā nodarījumā, tomēr jāteic, ka reāli cietušo sieviešu skaits ir daudz lielāks.

Izmeklēšanas laikā vēl deviņas sievietes sniedza liecības par pret viņām vērstu noziedzīgo nodarījumu, taču nevarēja lietā tikt atzītas par cietušām noilguma dēļ, kā arī noskaidrots, ka ir vēl citas sievietes, kuras par noziedzīgo nodarījumu nav vērsušās policijā un kategoriski atsakās sniegt liecības vai jebkādā citā veidā piedalīties šajā procesā, attiecīgi precīzs šo sieviešu skaits nav zināms.

Valsts policijas izmeklēšanas laikā gūtā informācija liecina, ka noziedzīgā nodarījuma epizodes norisinājušās laika posmā sākot no 2004. gada līdz pat 2021. gadam

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 160. panta pirmās daļas par seksuāla rakstura darbību nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tā izdarīta, izmantojot cietušā bezspēcības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo. Par šādu nodarījumu persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Un pēc Krimināllikuma 160. panta otrās daļas par anālu vai orālu aktu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu, anālu vai orālu iekļūšanu cietušā ķermenī, ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo. Par šādu nodarījumu persona var tikt sodīta par brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Šī gada 20. maijā krimināllieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Vienlaikus Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.