Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Golubeva pastāsta, kad jāparādās pirmajiem žoga uz Baltkrievijas robežas posmiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Bijusī iekšlietu ministre Marija Golubeva kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas" pastāstīja, kas šobrīd notiek ar žoga būvniecību uz Baltkrievijas robežas.

Bijusī ministre gan atzīmē, ka viņa jau nedēļu nav šajā amatā, tāpēc viņas informācija neesot "pati svaigākā".

Viņa norāda, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kam ir uzticēts šis projekts, šobrīd veic pēdējos posmus žoga projektēšanā. Tikmēr paralēli Iekšlietu ministrijas struktūras kopā ar AS "Latvijas valsts meži" atmežo lielu daļu robežjoslas.

"Tur tagad varēs būvēt, jo agrāk nevarēja - tur bija mežs un viss bija aizaudzis. Tas nebija fiziski iespējams. Tas ir smags darbs un tur notiek šīs joslas sagatavošana būvdarbiem," saka Golubeva.

Viņa norāda, ka iemesls, kāpēc vēl nenotiek paši būvdarbi, esot tas, ka vairākas reizes tie ir atlikti no VNĪ puses sakarā ar cenu pieaugumu.

"Būtībā tirgū tas metāls ir kļuvis ne tikai dārgāks, bet arī salīdzinoši mazāk pieejams. Bet esot rezervēts metāls, līdz ar to nevajadzētu rasties pārāk lieliem aizkavēšanās posmiem," pauž bijusī iekšlietu ministre.

Viņa norāda, ka saskaņā ar plānu jūnijā jābūt jau pirmajiem posmiem uzbūvētiem.

Austrumu robežas izbūves projekts ir starpinstitūciju sadarbības projekts. Tajā Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA), sadarbībā AS “Latvijas Valsts meži”, veic koku ciršanu, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) īsteno infrastruktūras būvniecības projektu, deviņu prioritāro posmu izbūvei piesaistītas būvkomersants SIA “Citrus Solutions”, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi”.

Būvniecības uzsākšanas pirmais priekšnosacījums ir NVA un A/S “Latvijas Valsts meži” organizētā un īstenotā zemes atmežošana. Saskaņā ar NVA sniegto informāciju, ir paredzams atmežošanas termiņa kavējums indikatīvi 33 km robežas teritorijas apmērā. Otrais priekšnosacījums ir SIA “Citrus Solutions” īstenotā projektēšana, kas pirmajos posmos noslēgsies vasaras vidū.

Līdz 2022.gada vasaras vidum SIA “Citrus Solutions” veiks projektēšanas darbus un uzsāks izbūves darbus, posmos kuros NVA būs veikusi atmežošanu. Posmos, kuros bez kavēšanas būs veikta atmežošana, plānotais projekta kopējais īstenošanas termiņš robežas žoga izbūvei ir 2023.gada februāris, savukārt plānotais visas robežas infrastruktūras izbūves 2023.gada vasara, norāda VAS “Valsts nekustamie īpašumi”.