Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Golubeva skaidro, kāpēc iepriekš netika novērsta 10. maija situācija

© Romāns Kokšarovs/F64

Bijusī iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP!) kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas" komentēja situāciju 10. maijā.

M. Golubeva, komentējot to, kāpēc izvērtās 10. maija situācija, norāda, ka tas bija neplānots gadījums.

"Ja tas būtu patiešām plānots gadījums, kuram bija īsti riski un draudi attiecībā uz Latvijas valstiskumu, kaut kādiem masu nemieriem, kaut kādām reāli bīstamām izpausmēm, kas varētu apdraudēt dzīvību, valsts drošību vai kādu citu valsts pamatlietu, noteikti tajās organizācijās, kas kaut ko tādu plānotu, būtu aģenti un, tur viņi arī ir, viņi noteikti attiecīgi par šo brīdinātu. Taču šis bija spontāns gadījums," norāda bijusī iekšlietu ministre.

Viņa atzīmē, ka tas bija "neliels gadījums", kurā pulcējās līdz 300 cilvēkiem,"kuram tiešas implikācijas nebija ne uz valsts drošību, ne uz iedzīvotāju drošību, tur neviens netika ne ievainots, ne kaut kā fiziski ietekmēts". Problēmu radījis tas, ka šis gadījums raisīja milzīgu rezonansi sabiedrībā un policijai nebija specifiska algoritma pret šādu scenāriju.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

Saistībā ar notikumiem 10.maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā policija sākusi vairākus kriminālprocesus un desmitiem administratīvā pārkāpuma procesus.

Vērtējot atsevišķu policistu rīcību sabiedriskās kārtības nodrošināšanā 10.maijā Uzvaras parkā Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks pieņēmis lēmumu atstādināt no dienesta pienākumu pildīšanas trīs policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas - iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītāju, Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes viena bataljona komandieri un vienu inspektoru. Dienesta pārbaude patlaban turpinās.

Tikmēr Marija Golubeva (AP) ir demisionējusi no iekšlietu ministres amata.