Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aizsardzības ministrs: ASV kongresmeņi strādā pie tā, lai ASV Baltijas valstīm sniegtu papildu atbalstu

© Romāns Kokšarovs / F64

Šodien Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) tikās ar ASV Kongresa pārstāvjiem Donu Beikonu, Rubenu Gajego un Sāru Džeikobsu un aicināja palielināt ASV militāro atbalstu Latvijai.

Puses tikās, lai pārrunātu pašreizējo ģeopolitisko situācija saistībā ar Krievijas īstenoto karu Ukrainā, Latvijas un ASV divpusējās sadarbību aizsardzības jomā un NATO Austrumu flanga stiprināšanas nepieciešamība, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Sarunas laikā ministrs uzsvēra nepieciešamību sniegt visu iespējamo atbalstu Ukrainai un norādīja, ka Krievijas īstenotais karš Ukrainā ilgtermiņā noteiks tālāko Eiropas vai pat transatlantisko nākotni.

Pabriks aicināja nenovērtēt par zemu Krievijas vājumu, jo tā mācās no savām kļūdām, un pauda bažas par to, ka ne visas Rietumvalstis Ukrainai sniedz pietiekamu atbalstu.

Sarunas laikā ministrs apliecināja Latvijas gatavību sevi aizsargāt un vienlaikus akcentēja nepieciešamību stiprināt NATO Austrumu flanga aizsardzību. Pabriks aicināja ASV atbalstīt NATO paplašinātās klātbūtnes bataljonu palielināšanu līdz brigādes līmeņa vienībām un paplašināt ASV militāro atbalstu Latvijai ar savu bruņoto spēku klātbūtnes pastiprināšanu, tostarp, militāro spēju izvietošanu un papildu finansējuma piešķiršanu Latvijas aizsardzības spēju attīstīšanai.

Pēc AM sniegtajām ziņām, ASV kongresmeņi atbalstīja ministra pausto un informēja, ka patlaban norit darbs pie tā, lai ASV Baltijas valstīm sniegtu papildu atbalstu.

ASV Kongresa pārstāvji, kuri uzturas vizītē Latvijā, darbojas Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejā, kuras kompetencē ir ASV aizsardzības politika un militārās operācijas. Kongresmenis Beikons, kurš pārstāv Nebraskas štatu, un kongresmenis Gajego, kurš ievēlēts no Arizonas štata, ir Pārstāvju palātas Baltijas atbalsta grupas līdzpriekšsēdētāji. Savukārt kongresmene Džeikobsa, kas ievēlēta no Kalifornijas štata, darbojas Pārstāvju palātas Ārlietu komitejā.

Pašlaik Latvijā atrodas ap 1000 ASV Bruņoto spēku karavīru, kas šeit uzturas rotācijas kārtībā, īstenojot atturēšanu, un piedaloties militārajās mācībās, tostarp, militāro mācību cikla "Namejs 2022" pavasara posmā, kas Latvijā norisinās no 18.aprīļa līdz 27.maijam.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Krievijas militāro eskalāciju pie Ukrainas robežām un tai piederošajās teritorijās, kā arī Krievijas spēku koncentrāciju Baltkrievijā, ASV prezidents Džo Baidens 22.februārī paziņoja par ASV pieņemto lēmumu pastiprināt spēku klātbūtni Eiropā, nosūtot uz Latviju, Lietuvu un Igauniju karavīrus un militāro tehniku. Savukārt jau 23.februārī Latvijā ieradās pirmie ASV karavīri.

Aizvadītā gada nogalē ASV prezidents Džo Baidens arī parakstīja ASV Nacionālo aizsardzības autorizācijas aktu 2022. fiskālajam gadam, kurā iekļautā Baltijas Drošības iniciatīva paredz 150 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Baltijas valstu aizsardzības spēju attīstībai 2022.gadā.