Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Plānots virzīt likumprojektu par komunismu un okupāciju slavinošu pieminekļu novākšanu visā Latvijā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Plānots virzīt likumprojektu par komunismu un okupāciju slavinošu pieminekļu novākšanu visā Latvijā, šodien pēc koalīcijas sanāksmes uzsvēra "Konservatīvo" līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Tieslietu ministrs pastāstīja, ka šodien valdību veidojošo partiju sanāksmē šī jautājuma apspriešanu rosinājis Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV), jo viņa vadītā komisija jau sagatavojusi attiecīgo likumprojektu.

To Bordāns pavēstīja, atbildot uz vaicājumu par Rīgas domes norādīto, ka likumā būtu jāatvieglo procedūra attiecībā uz Uzvaras parka pieminekļa nojaukšanu.

Politiķis gan uzskata, ka arī bez šāda likuma būtu iespējams nojaukt okupācijas pieminekli Uzvaras parkā. Taču, lai nodrošinātu labu kārtību un skaidrus kritērijus, to varētu pieņemt, un tieslietu ministrs apliecināja, ka TM arī ir gatava iesaistīties likumprojekta pieņemšanas procesā.

"Konservatīvo" līderis uzsvēra, ka Rīgas domei pieminekļa demontāža būtu jāveic pēc iespējas agrāk, "neievelkot šo procesu garumā".

Kā ziņots, Rīgas domes vadība uzsver, ka, lai būtiski paātrinātu pieminekļa demontāžu, speciālā likumā būtu jāparedz, ka iepirkumam tiek piemērota Publisko iepirkumu likuma norma, kas nosaka, ka komisijas lēmuma pārsūdzēšana neaptur iepirkuma procedūru.

Saeima iepriekš pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko atcelti savulaik ar Krieviju noslēgtā dokumentā bijušie juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai. Sagaidot Saeimas lēmumu, Rīgas dome nolēma demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.